Cale de navigare

Respectând diversitatea – campania europeană va traversa 10 ţări - 22/07/2008

Uniunea Europeană dispune de cea mai vastă legislaţie antidiscriminare din lume, însă, uneori, e nevoie de mai mult pentru a transmite mesajul.

În ultimii cinci ani, în fiecare vară, UE organizează o campanie de promovare a egalităţii în drepturi şi de combatare a stereotipurilor, sub forma unui turneu european cu camionul. Imensul camion galben, purtând inscripţia „respect”, cu siguranţă nu va fi trecut cu vederea. Şi este uşor accesibil, fiind dotat cu un ascensor pentru scaune cu rotile.

În acest an, turneul a început în Republica Cehă, cu o oprire la festivalul de muzică de la Praga din luna iunie. Camionul va traversa alte nouă ţări -  Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria - şi se va încheia la sfârşitul lunii octombrie.

În fiecare ţară, camionul se va opri în câte două oraşe şi va fi prezent la festivaluri (de muzică, tineret sau film), evenimente sportive, universităţi şi târguri de locuri de muncă. Mesajul campaniei va fi transmis prin manifestări interactive: un concurs de cântece, un spectacol-concurs pe tema diversităţii şi o cursă cu obstacole în scaune cu rotile.  

Programul variază de la o ţară la alta. Sunt de reţinut şi evenimente speciale precum mese rotunde, concerte şi spectacole de dans.

Dintr-un recent sondaj privind discriminarea, reiese că, în ultimul an, aproximativ unul din şapte cetăţeni europeni a avut de suferit din cauza discriminării (pe motiv de rasă, origine etnică, vârstă, handicap, religie, sex sau orientare sexuală).

Majoritatea cetăţenilor UE consideră discriminarea ca fiind o problemă răspândită, care se face resimţită atunci când este vorba de accesul la locuinţe, îngrijiri medicale, educaţie sau asigurări.  

„Prea puţini europeni sunt conştienţi că au dreptul la o viaţă lipsită de discriminare. […] Această campanie transmite mesajul direct cetăţenilor şi se alătură eforturilor destinate să facă din dreptul la egalitate de tratament o realitate a vieții de zi cu zi”, a declarat comisarul pentru afaceri sociale, ceštinadanskDeutscheesti keel????????Englishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuviu kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovencinaslovenšcinasuomisvenska Vladimír Špidla.  

Pentru diversitate. Împotriva discriminării este site-ul de internet pe teme de antidiscriminare, prezentând acţiunile în curs ale UE pentru combaterea discriminării.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile