Kruimelpad

"Verschil moet er zijn": EU-campagnetruck op tournee door 10 landen - 22/07/2008

De EU heeft een van de strengste anti-discrimatiewetgevingen van de wereld.Maar soms is er meer nodig dan wetgeving alleen om te zorgen dat de boodschap overkomt.

Al vijf jaar gaat de campagnetruck ?????????Englishceštinaeesti keelmagyarlatviešu valodalietuviu kalbapolskiromânaslovencinaslovenšcina van de EU elke zomer op pad om gelijke rechten te promoten en vooroordelen te bestrijden. Je kijkt niet gemakkelijk naast die grote gele vrachtwagen, waarop in kleurige letters het woord "respect" staat. Je kunt er wel gemakkelijk in, want hij heeft een grote lift voor rolstoelen.

Dit jaar begon de trucktour in Tsjechië met een bezoek aan het Praagse muziekfestival in juni. Nog negen andere landen liggen op de route van de campagnetruck: Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië en Slowakije. Pas in oktober zit de tournee er weer op.

In elk land zijn er twee stopplaatsen, waar de campagnetruck halt maakt voor muziek-, jongeren- en filmfestivals, sportevenementen, universiteiten en banenbeurzen. De bedoeling is de campagneboodschap uit te dragen via echte doe-activiteiten: een songfestival, een spelshow over diversiteit en een behendigheidsparcours met rolstoelen.

Het programma is niet overal hetzelfde: op sommige plaatsen zijn er ook rondetafeldiscussies, concerten en dansvoorstellingen.

Bij een recente EU-enquête over discriminatie zei ongeveer een op de zeven Europeanen in het afgelopen jaar gediscrimineerd te zijn op grond van ras, etnische afkomst, leeftijd, handicaps, geloof, geslacht of seksuele voorkeur.

De meeste Europeanen zien discriminatie als een wijdverspreid probleem dat is doorgedrongen in sectoren zoals huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en verzekeringen.

"Maar al te veel mensen in Europa beseffen niet dat zij recht hebben recht op een leven zonder discriminatie" zei eurocommissaris voor sociale zaken Vladimir Špidla. "Deze campagne moet de mensen hiervan doordringen en zal helpen van het recht op gelijke behandeling in het dagelijks leven een realiteit te maken."

Verschil moet er zijn. Discriminatie niet. – Website over de strijd tegen discriminatie en de activiteiten in de EU in dit verband

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links