Navigációs útvonal

Uniós kampány a sokszínűség tiszteletéért - 22/07/2008

Az Európai Unió világviszonylatban is kiemelkedően széles körű szabályozást dolgozott ki a hátrányos megkülönböztetés ellen. Néha azonban a jogi eszközöknél többre van szükség ahhoz, hogy a diszkriminációellenesség üzenete mindenkihez eljusson.

Az Európai Unió öt év óta minden nyáron kamionos kampánykörutat szervez annak érdekében, hogy felhívja az európai polgárok figyelmét az esélyegyenlőség fontosságára és a sztereotípiák elleni fellépés szükségességére. A hatalmas sárga színű kamiont, melyre nagy betűkkel a „respect” (tisztelet) szót festették, nemcsak észrevenni könnyű: kerekes székek emelésére alkalmas lift biztosítja, hogy a mozgáskorlátozottak is fel tudjanak szállni a járműre, melynek belső tere 1,4 méterre van a földtől.

Az idei körút a Cseh Köztársaságban vett startot június 21-én. Az első megállót a Prágában megrendezett nemzetközi zenei fesztivál helyszíne jelentette. A kampánykamion útja során kilenc további országba látogat el. Felkeresi Bulgáriát, Észtországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát is. A körút október végén zárul.

A kamion országonként két város helyi zenei, ifjúsági és filmfesztiváljaira, sporteseményeire, állásbörzéire, illetve egyetemeire – látogat el. Interaktív programok gondoskodnak arról, hogy a kampány üzenete eljusson az emberekhez: a látogatók énekversenyben vehetnek részt, vetélkedő keretében mérhetik össze tudásukat a diszkriminációellenesség témájában, és akadálypályán próbálhatják ki, mit jelent kerekes székkel közlekedni.

A programot az egyes országokban különleges rendezvények – kerekasztal-beszélgetések, koncertek és táncelőadások – színesítik.

Egy közelmúltban a diszkrimináció témájában elvégzett Eurobarométer felmérés szerint az elmúlt évben minden hetedik európai polgárnak hátrányos megkülönböztetésben volt része nemi, faji vagy etnikai hovatartozás, kor, fogyatékosság, vallási meggyőződés, vagy szexuális beállítottság alapján.

A legtöbb európai úgy véli, a diszkrimináció sokakat érintő probléma, mely számos területen – így például az egészségügyi ellátásban, az oktatásban és a biztosítási ágazatban – is érezteti hatását.

Vladimír Špidla esélyegyenlőségért felelős európai biztos szerint „Európában még mindig túl kevesen vannak tudatában annak a ténynek, hogy megilleti őket a megkülönböztetésmentes élet joga”. A politikus hozzátette: „A most indult kampány az üzenetet egyenesen a polgárokhoz juttatja el, és segít abban, hogy a mindennapok során érvényesüljön az emberek egyenlő bánásmódhoz való joga.”

A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen. című honlap további információkkal szolgál a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemmel kapcsolatos aktuális kérdések és uniós események témájában.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek