Navigacijska pot

Orožje na plakatu kampanje

V kampanji ozaveščanja javnosti o grozotah mučenja sodeluje sedeminpetdeset držav, med njimi tudi 11 držav EU.

Mednarodno pravo prepoveduje mučenje, vendar ga mnoge države uporabljajo – tudi take, ki so podpisale konvencijo ZN proti mučenju. V EU živi 400 000 ljudi, večinoma beguncev, ki so preživeli mučenje.

EU je trdno zavezana popolni prepovedi mučenja in krutega, nehumanega ter ponižujočega ravnanja. Odprava takega ravnanja je eden od glavnih ciljev politike o človekovih pravicah EU.

Kampanja „Mučenje je nesprejemljivo“ opozarja na projekte za odpravo mučenja, ki jih EU podpira po vsem svetu. Državam sporoča, da morajo sprejeti ukrepe za odpravo mučenja in vzrokov zanj. Ta prizadevanja podpira s financiranjem projektov English (en) français (fr) po vsem svetu.

Med projekti so ozaveščanje organov pregona, preprečevanje dobave mučilnega orodja in pomoč žrtvam pri ponovnem vključevanju v družbo. Žrtve potrebujejo psihološko svetovanje, medicinsko in pravno pomoč ter pomoč pri vrnitvi na delo.

Fizične in psihične posledice nasilja jim preprečujejo vrnitev v normalno življenje. EU podpira projekte za rehabilitacijo žrtev v 41 državah po vsem svetu, vključno z rehabilitacijskimi centri in omrežji v 16 državah EU.

EU je z 12 milijoni EUR, ki jih vsako leto dodeli boju proti mučenju, med največjimi darovalkami. „Mučenje je nesprejemljivo“ pa je prva kampanja v tako velikem obsegu. Vrhunec kampanje je bil 26. junija ob mednarodnem dnevu ZN v podporo žrtvam mučenja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave