Kruimelpad

Foltering de wereld uit! - 30/06/2008

Campagneposter met messen, tangen en scharen

Vijfenzeventig landen, waaronder elf EU-landen, nemen deel aan een campagne om foltering onder de aandacht te brengen.

Het internationaal recht verbiedt marteling. Helaas wordt er in veel landen nog steeds gefolterd, zelfs in landen die de VN-conventie tegen foltering hebben ondertekend. In de EU wonen zo'n 400 000 mensen die ooit zijn gefolterd, voornamelijk vluchtelingen.

De EU eist dat het absolute verbod op foltering en wrede, onmenselijke en vernederende behandelingen wordt nageleefd. Uitbanning van deze praktijken is een van de belangrijkste doestellingen van het mensenrechtenbeleid van de EU.

De campagne "Torture is unacceptable" (Foltering is onaanvaardbaar) richt de aandacht op projecten die de EU wereldwijd financiert English (en) français (fr) om een einde aan foltering te maken. De belangrijkste boodschap is dat alle landen actie moeten ondernemen om foltering te bestrijden en de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Zo zijn er projecten gericht op politie- en justitiepersoneel, om de toelevering van martelwerktuigen te stoppen en om slachtoffers te helpen hun leven weer op te pakken. Overlevenden hebben behoefte aan psychologische, medische en juridische bijstand om weer aan het werk te kunnen.

Mensen die gefolterd zijn, hebben niet alleen fysieke, maar ook psychische schade opgelopen, waardoor het niet altijd lukt om weer een normaal leven te leiden. De EU geeft geld voor de revalidatie van folterslachtoffers in 41 landen wereldwijd, waaronder steun aan revalidatiecentra voor slachtoffers van marteling en netwerken in 16 EU-landen.

De EU is met bijna 12 miljoen euro per jaar een van de grootste donoren op dit terrein. "Torture is unacceptable" is de eerste EU-campagne op zo'n grote schaal. Het hoogtepunt waren de evenementen op 26 juni in het kader van de internationale dag van de VN voor steun aan slachtoffers van foltering.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links