Navigációs útvonal

Kínzóeszközöket ábrázoló kampányplakát

A világ 57 országa, köztük 11 uniós tagállam vesz részt a kínzás beszüntetéséért folytatott nemzetközi kampányban.

Bár a nemzetközi jog tiltja a kínzást, az számos országban elterjedt gyakorlatnak számít. Esetenként azokban az államokban is előfordul, amelyek aláírták a kínzás elleni ENSZ-egyezményt. Az EU‑ban 400 000 olyan ember – jórészt menekült – él, akit korábban megkínoztak.  

Az Unió továbbra is határozottan síkra száll amellett, hogy a kínzás valamennyi formájának tilalmát szigorúan fenn kell tartani a világ minden országára vonatkozóan. Emberjogi politikájának egyik fő célja a kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmód felszámolása.

„A kínzás elfogadhatatlan” elnevezésű kampány keretében az EU a kínzás megszüntetése érdekében indított, uniós támogatásban részesülő projektekre hívja fel a figyelmet. A kampány fő üzenete : minden országnak lépéseket kell tennie a kínzás beszüntetésére és alapvető okainak felszámolására. E célok megvalósítását az EU világszerte projektek támogatásával English (en) français (fr) igyekszik elősegíteni .

A támogatott projektek többek között a bűnüldöző szervek állományának mozgósítására, a kínzáshoz használt eszközök forgalmának megakadályozására és az áldozatoknak rehabilitációjára irányulnak. A túlélőknek pszichológiai támogatásra, orvosi és jogi segítségre van szükségük, és támogatásra szorulnak abban is, hogy újra munkába álljanak.

A kínzás áldozatai nemcsak fizikai, hanem lelki sérelmektől is szenvednek, ami gyakran megakadályozza őket abban, hogy újra normális életet éljenek. Az EU a világ 41 országában támogatja az áldozatok rehabilitációját ; ezen belül 16 uniós tagállamnak nyújt támogatást rehabilitációs centrumok és hálózatok működtetéséhez.

Az Unió a kínzás elleni küzdelem egyik élharcosa : évente 12 millió euróval támogatja a kínzás felszámolásának ügyét. A jelenlegi kampány az eddigi legnagyobb ilyen jellegű akciónak számít az EU történetében. A kampány csúcspontját a kínzás áldozatai támogatásának világnapja alkalmából június 26‑án megrendezett események képezték.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek