Навигационна пътека

Плакат с оръжия от кампанията

Петдесет и седем страни, включително 11 от ЕС, участват в кампания за повишаване на осведомеността за ужасите на изтезанията.

Международното право забранява изтезанията, но те все още се използват в много страни, дори в такива, които са ратифицирали конвенцията на ООН против изтезанията. В ЕС живеят 400 000 оцелели след изтезания, повечето от които са бежанци.

ЕС е твърдо решен да поддържа абсолютната забрана на изтезанията и жестокото, нечовешко и унизително отношение. Прекратяването на тези практики е една от основните цели на политиката за човешки права на Съюза.

Кампанията “ Изтезанията са недопустими” изтъква проектите, финансирани от Европейската комисия по света за премахване на изтезанията. Основното ѝ послание е, че всички страни трябва да вземат мерки за прекратяване на изтезанията и да обърнат внимание на причините за тях. Кампанията подкрепя тези усилия, като финансира проекти English (en) français (fr) по света.

Сред примерите са наемане на персонал за органите на реда, спиране на доставката на оборудване, използвано за изтезания, и подпомагане на жертвите да изградят отново живота си. Оцелелите се нуждаят от психологическа терапия, медицинска и правна помощ и подкрепа, за да се върнат на работа.

На преживелите изтезания са нанесени не само физически, но и психически щети, които могат да им попречат да се върнат към нормалния живот. ЕС предоставя помощ за възстановяване от изтезания в 41 страни по света, включително помощ за мрежи и центрове за възстановяване на жертви на изтезания в 16 страни от Съюза.

ЕС е сред най-големите донори в борбата срещу изтезанията, предоставяйки почти 12 млн. евро годишно. „Изтезанията са недопустими“ е първата негова кампания от подобен мащаб.Нейната кулминация бяха проявите по повод на 26 юни - Международния ден на ООН в подкрепа на жертвите на изтезания.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки