Cale de navigare

Mai multă transparenţă în procesul de legiferare european - 23/06/2008

Bărbat şi femeie cărând dosare

Începând cu data de 23 iunie, organizaţiile care îşi propun să influenţeze procesul de legiferare european se pot înregistra într-un catalog special.

 

Mii de persoane reprezentând organizaţii diverse - ONG-uri, companii private, cabinete de avocatură, sindicate – intră zilnic în contact cu personalul Comisiei Europene, singura instituţie comunitară abilitată să propună acte legislative.

Pentru a susţine în faţa legiuitorilor europeni interesele propriilor organizaţii, reprezentaţii grupurilor de interese desfăşoară mai multe tipuri de activităţi, de la elaborarea şi difuzarea de scrisori, materiale informative şi documente de poziţie, până la organizarea de evenimente.

Aceste activităţi de reprezentare a intereselor constituie o componentă importantă a sistemului democratic şi garantează că factorii de decizie sunt conştienţi de impactul pe care îl vor avea deciziile luate asupra diferitelor categorii ale populaţiei. Noul Registru european al reprezentanţilor grupurilor de interese – a cărui lansare a fost salutată chiar de organizaţiile cărora le este adresat – îşi propune să aducă un plus de transparenţă în acest domeniu.

Înregistrarea este un act absolut voluntar, dar organizaţiile care decid să se înscrie sunt invitate să furnizeze informaţii privind activitatea desfăşurată, obiectivele urmărite şi domeniile politice de interes.De asemenea, solicitanţii trebuie să ofere detalii cu privire la sursele de finanţare, astfel încât să se ştie cu claritate cine se află în spatele activităţii de reprezentare a intereselor. Toate informaţiile introduse în Registru vor fi făcute publice.

Organizaţiile care doresc să se înscrie trebuie să adere la un cod de conduită menit să reglementeze relaţiile cu personalul Comisiei. Regulile prevăzute garantează faptul că reprezentanţii grupurilor de interese respectă acelaşi cod şi fac obiectul aceleiaşi analize independente, aceloraşi proceduri de aplicare şi aceloraşi sancţiuni. Organizaţiile care se înscriu nu beneficiază de privilegii, dar pot primi mesaje de alertare privind lansarea de către Comisie a unor consultări publice.

Registrul se lansează în cadrul Iniţiativei europene în materie de transparenţă, care îşi propune o mai mare responsabilizare a instituţiilor europene şi o mai bună informare a cetățenilor cu privire la modul în care este cheltuit bugetul UE. Pe viitor, se aşteaptă ca Registrul să se extindă pentru a include alte două instituţii comunitare, respectiv Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile