Kruimelpad

Beleidsvorming zonder geheimzinnigheid - 23/06/2008

Man en vrouw met dossiers

Vanaf 23 juni kunnen organisaties die de Europese besluitvorming willen beïnvloeden, zich bij de EU laten registreren.

Dagelijks zoeken duizenden vertegenwoordigers van organisaties zoals ngo's, particuliere bedrijven, advocatenkantoren en vakbonden contact met medewerkers van de Europese Commissie – de enige EU-instelling die nieuwe Europese wetten mag voorstellen.

Door onder andere brieven te sturen, standpuntnota's te schrijven of evenementen te organiseren, verdedigen zij de belangen van hun achterban bij de Europese beleidsmakers.

Dit lobbywerk is een belangrijk aspect van onze democratie. Het helpt besluitvormers om de vinger aan de pols te houden bij de bevolking en de impact van besluiten in te schatten. Het nieuwe Europese register van belangenvertegenwoordigers – dat ook de meeste lobbyisten zelf toejuichen – moet zorgen voor meer transparantie op dit vlak.

Registreren is niet verplicht, maar organisaties die ervoor kiezen moeten aangeven wie ze zijn, wat ze willen bereiken en op welke beleidsterreinen ze actief zijn.Ook moeten ze financiële gegevens bekendmaken, zodat duidelijk is wie er achter de lobby zit.En al die informatie wordt openbaar gemaakt.

Wie in het register wil worden opgenomen, moet een gedragscode ondertekenen waarin de omgang met EU-ambtenaren wordt geregeld.Het doel is dat alle lobbyisten zich zo aan dezelfde regels houden en in alle onafhankelijkheid dezelfde behandeling, controles en, indien nodig, sancties krijgen. Er zijn geen privileges aan de registratie verbonden, behalve dan een automatische mededeling bij iedere raadpleging die de Commissie houdt.

Het register maakt deel uit van het Europees Transparantie-initiatief, dat moet zorgen voor meer openheid over de besluitvorming en duidelijkheid over de besteding van het EU-budget. De hoop is dat ook het Europees Parlement en de Raad van ministers zich bij het register zullen aansluiten.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links