Navigációs útvonal

Átláthatóság az uniós jogalkotásban - 23/06/2008

Férfi és nő mapákkal

Az uniós jogalkotást befolyásolni kívánó szervezetek június 23-ától jegyezhetik be magukat az EU új érdekképviseleti nyilvántartásába.

Civil szervezetek, magánvállalkozások, ügyvédi irodák és szakszervezetek – megannyi szervezet, melyeknek képviselői napi kapcsolatban állnak az Európai Bizottsággal, az egyetlen olyan uniós intézménnyel, amely új európai jogszabályokat javasolhat.

Ezek a képviselők szervezeteik érdekében lépnek fel az uniós jogalkotóknál. Tevékenységük során többek között leveleket, tájékoztatókat és állásfoglalásokat készítenek elő, illetőleg köröztetnek, valamint különböző rendezvényeket szerveznek.

A lobbitevékenység a demokratikus rendszerek fontos alkotóeleme, melynek segítségével a politikai döntéshozók felmérhetik, milyen hatással lesznek döntéseik a társadalom különöböző rétegeire. Az új érdekképviseleti nyilvántartás, melyet a lobbiszervezetek többsége kedvezően fogadott, azért jött létre, hogy átláthatóbbá tegye a döntéshozatali folyamatot.

A nyilvántartásba önkéntes alapon lehet bekerülni. Azoknak, akik ezt vállalják, fel kell fedniük céljaikat és azokat a szakpolitikai területeket, amelyekben érdekeltek.A regisztráció során finanszírozási forrásaikról is be kell számolniuk, így mindenki számára nyilvánvaló lesz, ki áll a lobbitevékenység mögött. A közölt adatokat bárkinek módjában áll majd megtekinteni.

Azoknak, akik szerepelni kívánnak a nyilvántartásban, alá kell írniuk a Bizottság alkalmazottaival való kapcsolataikat szabályozó magatartási kódex et. Ez a kódex biztosítja, hogy a lobbisták tevékenységüket egységes szabályok szerint folytassák, és ugyanolyan független külső vizsgálatokra, végrehajtási eljárásokra és szankciókra számíthassanak. A nyilvántartásba vétel nem biztosít kedvezményeket azon kívül, hogy a regisztráltakat e-mailben értesítik a Bizottság által kezdeményezett nyilvános konzultációkról.

A nyilvántartás létrehozása az európai átláthatósági kezdeményezés részét képezi, amely az uniós intézmények elszámoltathatóságának elősegítését, és a nyilvánosság tájékoztatását hivatott szolgálni az uniós pénzek felhasználásának módjáról. Az érdekképviseleti nyilvántartás a remények szerint a jövőben az Európai Parlamentnél és a Miniszterek Tanácsál végzett érdekérvényesítő tevékenységre is ki fog terjedni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek