Navigációs útvonal

Közös európai bevándorlási és menekültügyi stratégiát javasol a Bizottság - 17/06/2008

Fal fölött átnézni próbáló emberek

Az illegális bevándorlás visszaszorítására és a szakemberhiány enyhítésére irányul a Bizottság most jóváhagyott migrációs csomagja.

 

Az EU területén illegálisan tartózkodó bevándorlók számának visszaszorítása és a munkaképes korú népesség számának növelése – ez a két alapvető célja a Bizottság által javasolt, 10 pontban rögzített közös bevándorlási elveknek.

A most elfogadott javaslatcsomag másik részét az a terv alkotja, amelynek célja, hogy a jövőben a menedéket kérők valamennyi uniós tagországban egyenlő elbánásban részesüljenek.A menekültügyi intézkedések arra irányulnak, hogy fenntartsák és megszilárdítsák az Unió humanitárius hagyományait annak érdekében, hogy a menedéket kérők minden tagországban azonos szintű védelmet kapjanak.

A bevándorlás az Európai Unió egyik legfontosabb problémája.A Bizottság már jó ideje rámutatott arra, hogy az EU versenyképességének és gazdasági növekedésének megőrzéséhez a jövőben több bevándorló befogadására lehet szükség. 2002 óta az EU évente mintegy 1,5–2 millió bevándorlót fogad be.Az új bevándorlók legtöbbje Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban telepedik le.A becslések szerint azonban az aktív korú európaiak száma még ilyen mértékű bevándorlás mellett is mintegy 50 millióval csökken majd 2060-ig. Elképzelhető tehát, hogy több bevándorló híján az EU-tagországoknak súlyos munkaerőhiánnyal kell majd szembenézniük.

A bevándorlási stratégia tíz pontban foglalja össze a nemzeti bevándorlási politikák integrálásának alapelveit. A tíz elv a jólét, a szolidaritás és a biztonság címszavak köré összpontosul.Olyan célok tartoznak ide, mint az illegális bevándorlás elleni küzdelem fokozása, illetve a bevándorlók szakképzettségének összehangolása az uniós munkaerő-piaci szükségletekkel.

További cél a biztonságot elősegítő vízumpolitika és a hatékony kiutasítási politika kialakítása, az integrált határigazgatás megvalósítása és szorosabb együttműködés létrehozása a származási és tranzitországokkal.Az alapelvek között a Bizottság leszögezi, hogy az integráció a sikeres bevándorlás kulcsa, és zéró toleranciát hirdet az emberkereskedelemmel szemben.

A migrációs csomag kizárólag az EU-n kívüli országok állampolgáraira vonatkozik.Az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogát nem érintik a javaslatok.Az egyes EU-tagállamoknak a jövőben is jogukban áll majd eldönteni, hány bevándorlót kívánnak befogadni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek