Navigacijska pot

Pomoč na številki 112 - 09/06/2008

Enotna številka za reševalne službe po vsej Evropi.

Ali veste, kam poklicati, če ste udeleženi v nesreči pri delu ali v šoli? Ali če ste na počitnicah v tujini? Povsod po EU je treba poznati le eno številko za klic v sili – 112.

V nujnih primerih je pomembna vsaka sekunda. Ko gre za življenje, si nihče ne želi zapravljati časa z iskanjem telefonske številke. Zato je EU uvedla enotno številko za vse države članice. Isto številko lahko uporabite, če vam zagori hiša na Švedskem ali če ste udeleženi v prometni nesreči v Italiji.

Ko boste poklicali 112, bo lokalni operater obravnaval vaš klic neposredno ali pa vas bo prevezal na ustrezno reševalno službo – reševalno postajo, policijo ali gasilce.

Enotna evropska številka za klic v sili English v praksi omogoča Evropejcem svobodno in varno gibanje. Številka 112 deluje v vseh državah EU razen v Bolgariji. Ne nadomešča veljavnih nacionalnih številk za klic v sili, temveč deluje vzporedno z njimi.

Številka je v uporabi že dvajset let, vendar zanjo ve le 22 % Evropejcev. Zato je Komisija pozvala države, naj javnost obveščajo o tej številki in razložijo, kako jo uporabljati English. Če se vam na primer na avtocesti pokvari avto, to ni prava številka. Države morajo tudi poskrbeti za izsledljivost klicateljev. Ta pravna zahteva ima praktičen razlog: v nujnih primerih morda klicatelj ne more povedati, kje se nahaja.

Številko 112 lahko pokličete brezplačno s stacionarnega, mobilnega ali javnega telefona. Klici so možni, tudi če nimate denarja na telefonski kartici ali se nahajate zunaj omrežja.

Več o številki 112 v vaši državi English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave