Navigációs útvonal

Segítségre van szüksége? Tárcsázza a 112-t! - 09/06/2008

Egyetlen telefonszámmal hívhatóak a segélyszolgálatok – bárhol Európában.

Tudja-e, milyen számot hívhat, ha baleset éri munkahelyén? Kihez fordulhat, ha külföldön éri baj? Bárhol tartózkodjunk is az Európai Unió területén, elég egyetlen segélyhívó számot megjegyeznünk: a 112-t.

Vészhelyzetben minden perc számít. Életet menthet, ha nem kell telefonszám után kutatni a döntő pillanatokban. Ezért vezette be az EU a minden tagországban hívható egységes európai segélyhívó számot. Ezen a számon kérhetünk segítséget, ha ég a házunk, vagy ha közúti balesetet szenvedünk – Svédországtól vagy Olaszországig.

Ha a 112-es számot tárcsázzuk, hívásunkat helyi kezelő fogadja, aki vagy maga foglalkozik az esettel, vagy átirányít bennünket ahhoz a szolgálathoz, amelyre éppen szükségünk van: a mentőkhöz, a rendőrséghez vagy a tűzoltósághoz.

Az egységes európai uniós segélyhívó szám English hozzájárul ahhoz, hogy az európaiak szabadon és biztonságosan utazhassanak az Unió területén, ugyanis egyetlen országot, Bulgáriát kivéve minden tagállamban működik. A 112-es nem váltja fel a tagállami segélyhívó számokat, hanem ezekkel együtt áll a segítségre szorulók rendelkezésére.

Az egységes segélyhívó szám már majdnem húsz éve tárcsázható, ám az európaiaknak csupán 22%-a tud létezéséről. A helyzet orvoslása érdekében az EU felkérte a tagországokat, hogy népszerűsítsék a számot, és tájékoztassák lakosságukat arról, hogy az mikor és hogyan használható English. Nem ezt a számot kell hívni például, ha gépkocsink az autópályán műszaki hiba miatt leáll. Az országoknak arról is mihamarabb gondoskodniuk kell, hogy meg lehessen határozni a hívók tartózkodási helyét. Ez jogi követelmény, ám gyakorlati haszna is van, mivel előfordulhat, hogy a segélykérő nem tudja pontosan megmondani, hol van.

A 112-es szám vonalas, mobil- vagy nyilvános telefonról egyaránt ingyen hívható. Segélyhívást rendszerint akkor is kezdeményezhetünk, ha telefonkártyánk egyenlege elfogyott vagy a szolgáltatónk által lefedett területen kívül tartózkodunk.

Hogyan működik a 112-es segélyhívó szám az egyes országokban? English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek