Navigointipolku

Hätätilanteessa soita numeroon 112 - 09/06/2008

Hätänumero 112 on käytössä lähes koko Euroopassa. Se lisää kaikkien Euroopassa matkustavien turvallisuutta.

Hätätilanteessa on kyse sekunneista. Kun joku on hengenvaarassa, ei ole aikaa selata puhelinluetteloa tai numeromuistiota. Tästä syystä EU:n aloitteesta on otettu käyttöön yhteinen hätänumero 112. Siihen voi soittaa, jos tulipalo uhkaa koti-Suomessa tai jos joutuu liikenneonnettomuuteen vaikka lomamatkalla Italiassa tai Kanariansaarilla.

Soitto numeroon 112 ohjautuu paikalliseen keskukseen, joka joko palvelee itse tai välittää puhelun sopivalle pelastusviranomaiselle: poliisille, palokunnalle tai ambulanssikeskukselle.

EU:n yhteinen hätänumero English on tätä nykyä käytössä kaikissa muissa EU-maissa paitsi Bulgariassa. Se ei korvaa paikallisia hälytysnumeroita, vaan toimii niiden rinnalla.

Hätänumeroon voi soittaa ilmaiseksi kiinteästä puhelimesta, matkapuhelimesta tai maksullisesta puhelinautomaatista. Yleensä soittaminen onnistuu myös oman gsm-verkon ulkopuolelta ja silloin, kun liittymän puheaika on loppunut.

Yhteinen hätänumero 112 otettiin käyttöön vuonna 1991 eli lähes 20 vuotta sitten, mutta tutkimusten mukaan vain 22 prosenttia eurooppalaisista tietää, että numero toimii myös muissa maissa. Asian korjaamiseksi EU kehottaa jäsenmaita levittämään tietoa hätänumerosta ja sen käytöstä English tehokkaammin ja varmistamaan, että hätäpuhelut voidaan paikantaa. Tämä on tärkeää esimerkiksi tapauksissa, joissa soittaja ei osaa kertoa tarkkaa olinpaikkaansa.

Lisätietoa numeron 112 käytöstä omassa maassasi English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä