Διαδρομή πλοήγησης

Ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ευρώπη.

Τι θα κάνατε σε περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά, στο σχολείο ή σε διακοπές στο εξωτερικό; Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οπουδήποτε και αν βρίσκεστε στην ΕΕ, μπορείτε να καλέσετε τον ίδιο αριθμό έκτακτης ανάγκης: το 112.

Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου, δεν μπορείτε να χάνετε χρόνο ψάχνοντας το σωστό τηλέφωνο. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ καθιέρωσε ενιαίο αριθμό κλήσης για όλες τις χώρες μέλη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καλέσετε τον ίδιο αριθμό είτε αν καίγεται το σπίτι σας στη Σουηδία είτε αν έχετε οδικό ατύχημα στην Ιταλία.

Όταν καλείται το 112, συνδέεστε με τηλεφωνητή ο οποίος επεξεργάζεται την κλήση σας απευθείας ή την μεταφέρει στην κατάλληλη υπηρεσία άμεσης ανάγκης – πρώτες βοήθειες, αστυνομία ή πυροσβεστική.

Ο ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης της ΕΕ English βοηθά τους Ευρωπαίους να μετακινούνται ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια. Επί του παρόντος, το 112 λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ πλην της Βουλγαρίας· δεν υποκαθιστά όμως τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, αλλά τους συμπληρώνει.

Παρόλο που ο ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια περίπου, μόνο το 22% των Ευρωπαίων τον γνωρίζουν. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ καλεί τις χώρες να τον κάνουν ευρύτερα γνωστό και να εξηγήσουν πώς χρησιμοποιείται English. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητό σας πάθει βλάβη σε αυτοκινητόδρομο, δεν θα πρέπει να καλέσετε το 112! Επίσης, έχει ζητηθεί από τις χώρες μέλη να διασφαλίσουν τη δυνατότητα εντοπισμού των κλήσεων. Αυτό αποτελεί νομική δέσμευση με μεγάλη όμως πρακτική αξία, δεδομένου ότι το άτομο που καλεί το 112 μπορεί να μην είναι σε θέση να προσδιορίσει πού ακριβώς βρίσκεται.

Μπορείτε να καλείτε το 112 δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ή και από τηλεφωνικό θάλαμο. Συνήθως μπορείτε να τηλεφωνείτε ακόμη και αν δεν έχετε μονάδες ή αν δεν καλύπτεστε από το δίκτυο του κινητού σας.

Περισσότερα για το 112 στη χώρα σας English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι