Навигационна пътека

Нуждаете се от помощ? Позвънете на 112 - 09/06/2008

Единен телефонен номер за службите за спешна помощ в Европа.

Знаете ли на какъв номер да позвъните при нещастен случай на работното място или в училище? А ако сте на почивка в чужбина? Където и да се намирате в ЕС, нужно е да запомните само един номер за спешна помощ - 112.

При спешен случай всяка секунда е от значение. Никой не иска да тършува наоколо, за да намери телефонен номер, когато нечий живот е в опасност. Затова ЕС въведе единен номер за всички страни членки. Един и същ номер може да бъде набран, ако в къщата ви в Швеция избухне пожар, или ако претърпите пътнотранспортно произшествие в Италия.

Когато позвъните на 112, местен оператор директно ще се погрижи за вашето обаждане или ще ви прехвърли към службата за спешна помощ, от която се нуждаете – център за бърза медицинска помощ, полиция или противопожарна служба.

Единният номер за спешни случаи на ЕС English е практичен начин за гарантиране на свободата и безопасността на движение на европейците.  Към момента телефонният номер 112 работи във всички страни от ЕС с изключение на България. Той не заменя съществуващите национални номера за спешна помощ, а работи паралелно с тях.

Номерът съществува от близо 20 години, но само 22% от европейците знаят за това. За да се справи с този проблем, ЕС призовава страните да го популяризират и да обясняват как се използва English. Например ако вашият автомобил се повреди на пътя, това не е подходящият номер, на който да се обадите! От страните също така се изисква да гарантират, че обажданията могат да бъдат проследени. Това е законово изискване, имащо и практическа стойност, защото човекът, който се обажда, може да не е в състояние да посочи точното си местонахождение.

Можете да позвъните на 112 безплатно от телефонни автомати, стационарни и мобилни телефони. Обикновено е възможно да се обадите, дори когато сте изчерпали кредита си или сте извън обхвата на вашата мобилна мрежа.

Повече за 112 във вашата страна English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки