Sökväg

Gränskontroll i globaliseringens tidevarv - 13/02/2008

Fiskebåt med presumtiva invandrare eskorteras in i hamn.

Med ett nytt åtgärdspaket försöker EU hantera trycket från invandring och människohandel – samtidigt som lagliga resenärer ska kunna resa friktionsfritt.

Förra året utvidgade EU det gränslösa Schengenområdet DeutschEnglishfrançais, och gränskontrollerna inom EU fortsätter att avskaffas i jämn takt. Därför är det viktigare än någonsin att EU förvaltar de yttre gränserna på ett enhetligt sätt. I ett försök att åstadkomma detta utan att krångla till det för de lagliga resenärerna har EU-kommissionen den här veckan lagt fram ett åtgärdspaket.

Till att börja med införs ett nytt europeiskt gränsbevakningssystem som borde bidra till att minska antalet invandrare som oupptäckta tar sig över EU:s yttre gränser. Med detta system vill man också skärpa säkerheten inom EU genom att förhindra gränsöverskridande brottslighet, t.ex. terrorism, människohandel DeutschEnglishfrançais, narkotikasmuggling och illegal vapenhandel.

De övriga åtgärderna speglar EU:s vilja att förhindra att fler illegala invandrare omkommer till havs. Flera gemensamma insatser av medlemsländerna planeras när EU:s gränsförvaltningsbyrå, Frontex English, utökar sin verksamhet. Det gäller bl.a. patrullering till havs och utbildning av nationella gränsvakter. Ett permanent europeiskt system med gränsvakter diskuteras också.

Man kommer också att använda sig av ny teknik, exempelvis ett system för registrering av icke EU-medborgares in- och utresa, ett elektroniskt system för resetillstånd och andra instrument för gränsförvaltning. ”Det allra senaste på teknikens område kommer att användas för att uppnå högsta möjliga säkerhetsnivå”, sa EU-kommissionären med ansvar för rättvisa och säkerhet, Franco Frattini.

Läs mer om EU:s insatser i fråga om invandring DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar