Kruimelpad

Grensbewaking in een geglobaliseerde wereld - 13/02/2008

Een vissersboot met migranten loopt de haven binnen.

Een nieuwe aanpak moet een antwoord bieden op migratiedruk en mensensmokkel, zonder het de gewone reiziger moeilijk te maken.

Nu het Schengengebied DeutschEnglishfrançais zonder binnengrenzen vorig jaar weer is uitgebreid en er steeds minder controles aan de binnengrenzen zijn, is het belangrijker dan ooit dat de EU haar buitengrenzen in de gaten houdt. De Europese Commissie is deze week met een pakket maatregelen gekomen om daar iets aan te doen, zonder het de gewone reiziger moeilijk te maken.

In de eerste plaats moet een nieuw Europees grensbewakingssysteem het aantal migranten verminderen dat ongemerkt de EU binnenkomt. Dat systeem moet ook de veiligheid binnen de EU verhogen doordat het internationale misdaad, zoals terrorisme, mensensmokkel DeutschEnglishfrançais, drugssmokkel en illegale wapenhandel, buiten de deur houdt.

Daarnaast wil de EU meer doen tegen het hoge aantal migranten dat tijdens de illegale oversteek omkomt, door meer levens te redden op zee. Er staan meer gezamenlijke acties van lidstaten op stapel, nu het grensagentschap Frontex English zijn activiteiten opvoert, bijvoorbeeld met patrouilles op zee en opleiding van nationale grensbewakers. Er wordt bovendien gesproken over een permanent Europees systeem van grensbewakers.

Ten slotte is er ook een grotere rol weggelegd voor nieuwe technologie. Er komt een systeem dat iedere in- en uitreis van niet-ingezetenen moet gaan registreren, evenals een elektronisch systeem voor reisvergunningen en andere hulpmiddelen voor grensbewaking. "De modernste technologie zal worden ingezet om de veiligheid zo groot mogelijk te maken", verklaarde Franco Frattini, EU-commissaris voor justitie en veiligheid.

Meer over EU-maatregelen in verband met immigratie DeutschEnglishfrançais.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links