Navigointipolku

Rajaturvallisuuspaketti parantaa EU:n rajojen valvontaa - 13/02/2008

EU:hun pyrkiviä afrikkalaisia täynnä olevaa kalastusalusta saatetaan satamaan.

Euroopan komissio esitti 13.2. rajaturvallisuutta koskevan toimenpidepaketin, jolla pyritään vastaamaan maahanmuuttopaineen ja ihmiskaupan asettamiin haasteisiin. Tavoitteena on myös helpottaa laillista matkustamista EU:ssa.

Sisärajaton Schengen-alue DeutschEnglishfrançais laajentui viime vuoden lopulla, ja rajatarkastukset on nyt poistettu yhä useamman Euroopan maan väliltä. Onkin entistäkin tärkeämpää, että EU:n rajojen turvallisuudesta huolehditaan yhteistyössä ja yhteisten käytäntöjen pohjalta. Komission esittämä rajaturvallisuuspaketti helpottaa laillisten matkustajien liikkumista EU:ssa ja parantaa unionin ulkorajojen turvallisuutta.

Pakettiin kuuluvan uuden eurooppalaisen rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) avulla pyritään vähentämään laittomien maahanpyrkijöiden määrää. Järjestelmän tarkoituksena on myös lisätä EU:n sisäistä turvallisuutta torjumalla rajat ylittävää rikollisuutta, kuten terrorismia, ihmiskauppaa DeutschEnglishfrançais , huumeiden salakuljetusta ja laitonta asekauppaa.

Muiden toimien avulla EU haluaa pienentää laittomasta maahanmuutosta johtuvaa järkyttävää kuolonuhrien määrää. Tähän pyritään muun muassa tehostamalla meritse EU:hun pyrkivien maahanmuuttajien pelastustoimia. Jäsenvaltioiden välisiä yhteisoperaatioita tehostetaan samalla kun EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex lisää toimintaansa. Turvallisuutta parannetaan lisäämällä merivartioston suorittamaa valvontaa ja jäsenvaltioiden rajavartijoiden koulutusta. Samoin esitetään eurooppalaisen rajavartiojärjestelmän perustamista.

Rajavalvontaa halutaan sujuvoittaa hyödyntämällä uutta teknologiaa. Uuden maahantulo- ja maastalähtöjärjestelmän avulla aiotaan kirjata jokaisen Schengen-alueelle tulleen EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen saapumis- ja lähtöpäivä. Samoin otetaan käyttöön järjestelmä, jossa on hankittava sähköinen matkustuslupa ennen rajalle saapumista. Pakettiin sisältyy myös muita rajaturvallisuutta parantavia ja valvontaa helpottavia toimia.

Oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioista vastaava komission varapuheenjohtaja Franco Frattini totesikin paketin julkistamistilaisuudessa, että EU:n ulkorajoilla tullaan käyttämään uusinta teknologiaa korkeimman mahdollisen turvatason varmistamiseksi.

Lisätietoja maahanmuuttoa DeutschEnglishfrançais koskevista EU:n toimista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä