Διαδρομή πλοήγησης

Διαχείριση των συνόρων και παγκοσμιοποίηση - 13/02/2008

Ψαροκάικο με λαθρομετανάστες οδηγείται σε λιμάνι.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων και της εμπορίας ανθρώπων που δεν δημιουργούν όμως προβλήματα στους νόμιμους ταξιδιώτες.

Με την νέα επέκταση του χώρου Σένγκεν DeutschEnglishfrançais, πέρσι, και τη σταθερή κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, η συνεπής διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει την εβδομάδα αυτή μια σειρά μέτρων μεριμνώντας ωστόσο να μη δυσκολέψει τη ζωή των νόμιμων ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων αναμένεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των λαθρομεταναστών που περνούν απαρατήρητοι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το σύστημα αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ με πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος σε όλες τις μορφές του, όπως της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων DeutschEnglishfrançais, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Άλλα μέτρα αντανακλούν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να μειώσει το θλιβερά υψηλό ποσοστό θανάτων μεταξύ των λαθρομεταναστών, φροντίζοντας να σώζονται περισσότερες ζωές στη θάλασσα. Προβλέπεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων, Frontex English, αυξάνει τις δραστηριότητές του, στις οποίες περιλαμβάνονται περιπολίες στη θάλασσα και εκπαίδευση εθνικών συνοριακών φυλάκων, ενώ έχει επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για ένα Ευρωπαϊκό Σώμα φύλαξης των συνόρων.

Στην πρωτοβουλία αυτή θα χρησιμοποιηθούν επίσης νέες τεχνολογίες, όπως ένα σύστημα καταχώρισης της εισόδου και της εξόδου των μη Ευρωπαίων υπηκόων, ένα ηλεκτρονικό σύστημα έγκρισης ταξιδίων και άλλα μέσα διαχείρισης των συνόρων. " Θα χρησιμοποιήσουμε την πιο προηγμένη τεχνολογία, ώστε να επιτύχουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας", δήλωσε ο Φράνκο Φρατίνι, Επίτροπος δικαιοσύνης και ασφάλειας της ΕΕ.

Περισσότερα για τη δράση της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι