Navigációs útvonal

Az EU évente 25 millió euróval támogatja az immunizáció ügyét világszerte - 21/05/2014

Kislánynak injekciót adó ápolónő © istockphoto.com

Az EU több mint kétszeresére növeli azt az összeget, amelyből immunizációs programokat finanszíroz világszerte, hogy több millió ember egészségi állapota javuljon a fejlődő országokban.

Évente 1,5 millió gyermek veszti életét olyan betegségekben, amelyek egy egyszerű védőoltással megelőzhetőek lennének. Az EU ezért úgy döntött, hogy a korábban évente e célra költött mintegy 10 millió eurónál jóval többet, évente 25 millió eurót fog immunizációs programokra fordítani a 2014–20-as időszakban. 

Az uniós finanszírozás az immunizálás térnyeréséért küzdő nonprofit szervezet, a GAVI Alliance English munkáját fogja támogatni, hogy az sokkal több gyermeket tudjon megvédeni a halálos betegségektől a világ legszegényebb országaiban. 

A szervezet a globális immunizálás területén dolgozó összes fontos szereplőt képviseli, kezdve az adományozó országok kormányaitól és egészségügyi hatóságaitól a civilszervezeteken át egészen a vakcinagyártókig és a magánvállalkozásokig. 

Célzott támogatás 

Az egyes országoknak nyújtott támogatás az adott ország szükségleteihez igazodik. A GAVI Alliance – tagjainak erősségeire támaszkodva – összesíti a különböző országok igényeit, és így kiszámítható, hosszú távú finanszírozást képes biztosítani. Ez elősegíti, hogy az immunizáció költsége a lehető legalacsonyabb legyen, és a gyermekek lehető legszélesebb köre jusson hozzá az életmentő vakcinákhoz. 

A finanszírozás mintegy kétharmadának az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok English (en) français (fr) a kedvezményezettjei. Itt az Uniónak és más donoroknak köszönhetően 2000 óta csanem félmilliárd gyermek részesült védőoltásban, ami körülbelül 6 millió megmentett életet jelent. 

A GAVI Alliance finanszírozási tevékenysége 11 vakcinára terjed ki, többek között a pneumococcus fertőzés English és a rotavírus English – a védőoltással elkerülhető tüdőgyulladás, illetve hasmenés fő kórokozója – elleni, valamint a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus English elleni védőoltásra. 

Uniós finanszírozás az egészségügyi ellátás javításáért 

A GAVI küldetése szoros összhangban áll az EU fejlesztési politikájával, melynek célja, hogy csökkentse a szegénységet, és elősegítse az ENSZ által 2015-re kitűzött millenniumi fejlesztési célok English megvalósítását. 

Az EU arra törekszik, hogy átfogóan javítsa az életfeltételeket, és segítsen a fejlődő országokban hatékony és fenntartható egészségügyi rendszereket kiépíteni, ezért más egészségügyi vonatkozású ágazatokban – például az élelmezés, a vízellátás és szennyvízelvezetés, valamint a közúti közlekedésbiztonság területén – is tevékeny szerepet vállal. 

Az Európai Fejlesztési Alap English (en) français (fr) és a Fejlesztési Együttműködési Eszköz English (en) français (fr) által kezelt egészségügyi finanszírozás mellett az EU a határokon átívelő egészségügyi kihívások – pl. járványok kapcsán felmerülő problémák – megválaszolása céljából életre hívta a „globális közjavak és kihívások” programot PDFEnglish

Az egészségügy fejlesztését célzó uniós támogatásnak köszönhetően 2004 óta 18,3 millió gyermek részesült egyéves kora előtt kanyaró elleni védőoltásban, több mint 8500 egészégügyi ellátóközpont felépítésére, felújítására illetve berendezésére került sor, és világszerte 17 millió konzultációt tartottak a reproduktív egészség Englishespañolfrançais témájában.

Sajtóközlemény – Az EU erőfeszítéseket tesz, hogy javítsa a fejlődő országokban a lakosság egészségi állapotát DeutschEnglishfrançaislatviešu valodaportuguês

Sajtóközlemény – Partnerség az EU és a GAVI Alliance között English

Európai Bizottság – fejlesztés és együttműködés

GAVI Alliance English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek