Navigointipolku

Lisää tukea maailmanlaajuisille rokotusohjelmille - 21/05/2014

Sairaanhoitaja rokottamassa tyttöä © iStockphoto.com

Koska EU haluaa edistää miljoonien lasten ja aikuisten terveyttä kehitysmaissa, se on lisännyt maailmanlaajuisille rokotus- ja immunisaatio-ohjelmille antamansa rahoituksen yli kaksinkertaiseksi.

Joka vuosi kuolee 1,5 miljoonaa lasta sairauksiin, jotka voitaisiin helposti estää rokotteilla. Tämän vuoksi EU haluaa lisätä rokotushankkeille antamaansa rahoitusta 25 miljoonaan euroon vuodessa ajanjaksolla 2014–2020. Vuotuinen tuki on aiemmin ollut 10 miljoonaa euroa, joten tuen määrää on nostettu huomattavasti. 

Rahoituksen avulla GAVI English, joka on maailmanlaajuinen yhteenliittymä rokotusten ja vastustuskyvyn lisäämiseksi, voi rokottaa miljoonia lapsia maailman köyhimmissä maissa. 

GAVIssa ovat edustettuina kaikki maailman tärkeimmät rokotusalan toimijat ja siihen kuuluu avunantajamaiden, terveysviranomaisten, kansalaisyhteiskunnan, rokotevalmistajien ja yritysten edustajia. 

Kohdennettu apu 

Kunkin maan saama apu on räätälöity vastaamaan sen tarpeita. Koska GAVIssa on monen alan asiantuntemusta ja valmiuksia, se voi koota yhteen eri maiden tarpeet ja varmistaa hankkeiden ennustettavan ja pitkäaikaisen rahoituksen. Samalla painetaan kustannuksia alemmaksi ja mahdollisimman moni lapsi voi saada elintärkeän rokotteen. 

Noin kaksi kolmasosaa avusta menee Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maille English (en) français (fr) . EU:n kaltaisten rahoittajien ansiosta on vuoden 2000 jälkeen rokotettu lähes puoli miljardia lasta. Ihmishenkiä arvioidaan säästyneen noin 6 miljoonaa. 

GAVIn toiminnan piiriin kuuluu 11 rokotetta, esimerkiksi rokotteet keuhkokuumetta aiheuttavia pneumokokkitauteja English ja ripulia aiheuttavaa rotavirusta English vastaan sekä kohdunkaulansyöpää aiheuttavaa ihmisen papilloomavirusta English vastaan. 

EU:n tuki terveydenhuollolle 

GAVIn toiminta nivoutuu hyvin EU:n kehityspolitiikkaan, jolla pyritään vähentämään köyhyyttä ja edistämään YK:n vuosituhannen kehitystavoitteiden English saavuttamista vuoteen 2015 mennessä. 

EU toimii myös muilla terveydenhuollon sektoreilla (esimerkiksi ravitsemus, vesi ja sanitaatio) ja pyrkii parantamaan kehitysmaiden oloja sekä rakentamaan tehokkaita ja kestäviä terveydenhuoltojärjestelmiä.  

Euroopan kehitysrahastosta English (en) français (fr) ja kehitysyhteistyön rahoitusvälineestä English (en) français (fr) annettavan terveysalan rahoituksen lisäksi EU on perustanut globaaleja julkishyödykkeitä ja haasteita koskevan ohjelman PDFEnglish. Ohjelman alaan kuuluvat valtioiden rajat ylittävät terveyskysymykset, kuten esimerkiksi tarttuvien tautien seuranta. 

Vuodesta 2004 lähtien EU:n tuella on immunisoitu 18,3 miljoonaa alle 1-vuotiasta lasta tuhkarokkoa vastaan sekä rakennettu, uudistettu tai kunnostettu yli 8 500 terveyskeskusta ja mahdollistettu 17 miljoonaa lisääntymisterveyden alan Englishespañolfrançais klinikkakäyntiä.

Lehdistötiedote: EU tukee kehitysmaiden terveysalaa DeutschEnglishfrançaislatviešu valodaportuguês

Lehdistötiedote: EU:n ja GAVIn yhteistyö English

Euroopan komissio – kehitys ja yhteistyö

GAVI English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä