Navigációs útvonal

A magánszektorbeli növekedés fellendítése a fejlődő országokban - 14/05/2014

„Fair Trade" biogazdálkodó kávébabot szed a kávécserjéről. ©iStock

Az Európai Bizottság a világ legszegényebb országait segítő uniós fejlesztési munkába jobban be kívánja vonni a magánszektort. Az ezzel kapcsolatos terveit e héten tette közzé.

A fejlődő országokban már ma is a magánszektor adja a munkahelyek 90%-át, de az EU úgy véli, hogy bizonyos ösztönzőkkel, például a támogatások és kölcsönök átgondolt ötvözésével, illetve innovatív pénzügyi eszközök bevezetésével a magánberuházások még nagyobb mértékben a vállalkozásfejlesztés szolgálatába állíthatók.

Az Európai Bizottság 12 pontból álló cselekvési tervet dolgozott ki, amely az alábbi tevékenységek révén hivatott elősegíteni a felelősségteljes beruházást a partnerországokban:

  • az üzleti szabályozási környezet javítása;
  • a vállalkozásfejlesztés támogatása;
  • a forrásszerzési lehetőségek javítása különösen a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A cselekvési terv lépésről lépésre ismerteti, hogyan ösztönözhető szerepvállalásra a magánszektor azokon a területeken, amelyeken az EU maga is fejlesztési munkát végez: például a fenntartható energiatermelés és -fogyasztás, vagy a fenntartható mezőgazdaság és infrastruktúra terén.

Vezérelvek

A cselekvési terv középpontjában a munkahelyteremtés, a szegénység csökkentése és az inkluzív növekedés áll. Ebből következően a helyi viszonyoknak és a vállalkozások jellegének megfelelően kell megválasztani az ösztönzőket: egy induló vállalkozást például másképpen kell támogatni, mint egy multinacionális vállalatot.

A jövőben a magánszektorbeli vállalkozások csak akkor részesülhetnek uniós támogatásban, ha megfelelnek bizonyos környezetvédelmi, társadalmi és adózási normáknak, tiszteletben tartják például az emberi jogokat és az őslakosok jogait, és követik a jó vállalatirányítás szabályait.

Célzott támogatás

A cselekvési terven belül különleges hangsúlyt kap azoknak a magánszektorbeli projekteknek a támogatása, amelyek a nők, a fiatalok és a szegények számára nyújtanak segítséget. A terv egyebek mellett azt szorgalmazza, hogy 

  • az üzleti szabályzatok vegyék figyelembe a női munkavállalók útjában álló akadályokat;
  • képzéssel és egyéb támogatásokkal segítsék a nőket, akik általában nagy nehézségek árán tudnak csak elhelyezkedni vagy saját vállalkozást indítani. 

Az EU emellett nagyobb mértékben kívánja támogatni a fejlődő gazdaságok bizonyos esetekben akár 80%-át is kitevő informális vagy árnyékszektort. A közzétett dokumentum szerint ez olyan tevékenységek révén érhető el, amelyek a termelői szövetségek számára képzést vagy szaktanácsadást biztosítanak, növelik a munkahelyi biztonságot, és hozzáférhetőbbé teszik a piacokat, a pénzügyi infrastruktúrát és a szociális szolgáltatásokat.

Sajtóközlemény: Az EU az inkluzív növekedés terén nagyobb szerepvállalásra ösztönzi a magánszektort a fejlődő országokban DeutschEnglishfrançaislatviešu valoda

Új sajtóközlemény a magánszektorról English

Európai Bizottság – fejlesztés és együttműködés

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek