Navigacijska pot

Praznujemo 10. obletnico združitve Evrope - 30/04/2014

Zastave 28 držav članic Evropske unije

1. maja 2014 bomo praznovali 10. obletnico največje širitve v zgodovini EU, ko se je EU pridružilo 10 novih držav članic, večinoma iz srednje in vzhodne Evrope.

„Združeni pomenimo več v svetu, združeni lahko bolje zastopamo svoje interese in uveljavljamo svoje vrednote,“ je ob tej zgodovinski obletnici izjavil predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

Komisar za širitev Štefan Füle pa je dejal: „Pridružitev 10 držav članic 1. maja 2004 je prinesla stabilnost, varnost in blaginjo za vse. Po letih umetne delitve zaradi hladne vojne se je Evropa ponovno združila.“

S širitvijo na vzhod je Evropska unija milijonom ljudi, ki so pred tem živeli za železno zaveso, zagotovila demokracijo, svobodo in vladavino prava. Vstop v Evropsko unijo je bil znak upanja in boljše prihodnosti za milijone ljudi.

Deset let pozneje je Evropa močnejša, bogatejša in varnejša, tako politično in gospodarsko kot kulturno. S širitvijo je EU postala največji svetovni enotni trg. Povečano trgovanje med državami članicami prinaša nova delovna mesta, naložbe in gospodarsko rast. Širitev je še okrepila položaj Evrope v svetu. S svojimi 500 milijoni državljanov je Unija pomemben glas v svetu.

Izjava predsednika Barrosa ob 10. obletnici širitve Englishfrançais (videoposnetek)

Prepis izjave predsednika Barrosa English

Izjava komisarja Füleja ob 10. obletnici širitve English

10. obletnica širitve leta 2004 – strateške prednosti, vpliv in sedanji načrt širitve English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave