Kruimelpad

EU viert tiende verjaardag historische uitbreiding - 30/04/2014

De vlaggen van de 28 lidstaten van de Europese Unie.

Op 1 mei 2014 is het tien jaar geleden dat de EU er in één klap tien nieuwe landen, vooral in Midden- en Oost-Europa, bijkreeg. Het was de grootste uitbreiding uit de geschiedenis van de EU.

"Verenigd staan we sterker in de wereld; verenigd kunnen we niet alleen beter onze belangen verdedigen, maar ook onze waarden uitdragen", aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso ter gelegenheid van deze historische verjaardag.

EU-commissaris voor uitbreiding Štefan Füle zei: "De toetreding van 10 nieuwe lidstaten op 1 mei 2004 heeft stabiliteit, veiligheid en welvaart gebracht. Europa is weer verenigd, na jaren van kunstmatige scheiding tijdens de Koude Oorlog."

De uitbreiding van de EU naar het oosten heeft de democratie, vrijheid en de rechtsstaat stevig verankerd voor miljoenen mensen die jaren achter het IJzeren Gordijn hadden gewoond. Hun toetreding tot de Europese Unie was een symbool van hoop en een betere toekomst.

Tien jaar later is Europa er in politiek, economisch én cultureel opzicht op vooruit gegaan. De uitbreiding heeft van de EU de grootste gemeenschappelijk markt ter wereld gemaakt. Meer handel tussen lidstaten betekent nieuwe banen, investeringen en groei. De uitbreiding heeft Europa ook een grotere rol in de wereld gegeven. Als een Unie van 500 miljoen burgers kunnen we wereldwijd onze stem laten horen.

Verklaring van voorzitter Barroso bij de tiende verjaardag van de uitbreiding Englishfrançais (video)

Lees de verklaring van João Manuel Barroso English

Verklaring van commissaris Füle bij de tiende verjaardag van de uitbreiding English

10-jarig jubileum van de uitbreiding van 2004 – strategische voordelen, gevolgen en de huidige uitbreidingsagenda English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links