Navigációs útvonal

Európa újraegyesítésének 10. évfordulóját ünnepeljük - 30/04/2014

Az Európai Unió 28 tagállamának nemzeti lobogója

2014. május 1-jén ünnepeljük az EU történetének legnagyobb szabású bővítését: ezen a napon 10, többségében kelet-közép-európai ország csatlakozott az Uniót alkotó országok közösségéhez.

„Együtt sokkal nagyobb a súlyunk a világban. Együtt sokkal jobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy megvédjük az érdekeinket, sőt ahhoz is, hogy elősegítsük az általunk vallott értékek térnyerését”– jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a történelmi évforduló kapcsán.

A bővítésért felelős európai biztos, Štefan Füle kiemelte: „A 10 új tagállam 2004. május 1-jei belépésének köszönhetően mindnyájan részesülhetünk a stabilitás, a biztonság és a jólét előnyeiből. Európa újraegyesítésével megszűnt a kontinens természetellenes megosztottsága, melyet a hidegháború idézett elő.”

Az EU keleti bővítése megszilárdította a demokráciát, a szabadságot és a jogállamiságot azokban az országokban, ahol a több milliós lakosság korábban a vasfüggönytől elzártan élte az életét. Az európai uniós csatlakozás a béke és a szebb jövő szimbólumává vált milliók számára.

Ma, tíz év elteltével Európa – politikai, gazdasági és kulturális téren egyaránt – erősebb, gazdagabb és biztonságosabb, mint volt 2004-et megelőzően. A bővítésnek köszönhető az is, hogy az Unióban létrejött a világ legnagyobb egységes piaca. A tagállamok közötti kereskedelem fellendülése munkahelyeket teremt, elősegíti a beruházások létrejöttét, és jótékonyan hat a gazdasági növekedésre. Az új tagállamok csatlakozásával Európa nemzetközi súlya is megnövekedett. Az 500 millió polgárt tömörítő Unió világszerte kifejezésre juttatja véleményét, és kiáll érdekei, értékei védelmében.

Barroso elnök nyilatkozata a 2004. évi uniós bővítés 10. évfordulója alkalmából Englishfrançais (videó)

Barroso elnök nyilatkozatának átirata English

Štefan Füle uniós biztos nyilatkozata a 2004. évi uniós bővítés 10. évfordulója alkalmából English

A 2004-es bővítés 10. évfordulója – stratégiai előnyök, hatás és a jelenlegi bővítési menetrend English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek