Navigointipolku

EU juhlistaa vuoden 2004 laajentumisen 10-vuotispäivää - 30/04/2014

Euroopan unionin 28 jäsenvaltion liput

Vappuna tulee kuluneeksi 10 vuotta EU:n historian suurimmasta laajentumisesta, jonka yhteydessä unioniin liittyi 10 uutta maata.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso korostaa sitä, että yhtenäisellä EU:lla on maailmanlaajuisesti paljon suurempi painoarvo kuin yksittäisillä valtioilla. Yhdessä EU-maat voivat myös paremmin puolustaa etujaan ja edistää eurooppalaisia arvoja.

EU:n laajentumisesta vastaavan komissaarin Štefan Fülen mukaan 10 maan liittyminen EU:hun vuonna 2004 lisäsi Euroopan vakautta, turvallisuutta ja hyvinvointia. Samalla myös kylmän sodan jakama Eurooppa yhdistyi uudelleen.

EU:n itälaajentuminen toi demokratian, vapauden ja oikeusvaltion vuosikymmeniä rautaesiripun takana eläneiden ihmisten elämään. EU-jäsenyys merkitsi miljoonille ihmisille toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Kymmenen vuotta myöhemmin EU on entistä vahvempi, vauraampi ja turvallisempi niin poliittisesti, taloudellisesti kuin kulttuurillisestikin. Jäsenmaiden määrä on edelleen kasvanut, ja EU:sta on tullut maailman suurin sisämarkkina-alue. Jäsenmaiden välisen kaupan lisääntyminen on luonut uusia työpaikkoja, investointimahdollisuuksia ja talouskasvua. Laajentuminen on myös vahvistanut EU:n poliittista painoarvoa maailmalla: 500 miljoonan asukkaan EU saa äänensä kuuluville kansainvälisissä yhteyksissä.

EU:n vuoden 2004 laajentumisen 10-vuotispäivä – puheenjohtaja Barroson lausunto Englishfrançais (video)

Barroson lausunnon teksti English

Komissaari Štefan Fülen lausunto (video) English

EU:n vuoden 2004 laajentumisesta 10 vuotta – strategiset edut, vaikutukset ja nykyinen laajentumissuunnitelma English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä