Sökväg

Blandade reformresultat i EU:s grannländer - 28/03/2014

Europakarta © EU

EU:s årliga genomgång av reformarbetet i grannländerna i öster och söder visar på både framsteg och bakslag 2013.

Genom den europeiska grannskapspolitiken erbjuder EU ekonomisk hjälp till partnerländer som vill reformera sitt statsskick och sin ekonomi, t.ex. genom att bekämpa korruption.

Med sin politik vill EU främja välstånd, stabilitet och säkerhet i Medelhavsområdet och Östeuropa.

Förra året inträffade kriser i flera länder trots omfattande politiska och ekonomiska reformer. Politisk instabilitet och nationella och regionala säkerhetsproblem låg bakom kriserna.

Ett tufft år

I EU:s årsrapport om granskapspolitiken lyfter man fram den positiva utvecklingen i Tunisien med en ny grundlag och i Marocko med dess reformarbete. Däremot är den växande politiska polariseringen och hoten mot mötes- och pressfriheten i Egypten oroväckande.

I Libyen har säkerhetsläget försämrats och det är en bromskloss för nationell försoning och hotar den politiska stabiliteten. Libanon och Jordanien brottas med effekterna av det syriska inbördeskriget som tär på deras politiska, ekonomiska och sociala system. Israel och Palestina har återupptagit fredsförhandingarna men står inför stora problem.

Splittrad bild

Bland de östra partnerskapsländerna är läget i Ukraina instabilt efter protesterna till stöd för ett associeringsavtal med EU. Landet fick tidigare i mars hjälp från EU i form av ett ekonomiskt stödpaket på 11 miljarder euro till den krisdrabbade ekonomin.

Framstegen i Moldavien och Georgien står i kontrast till bristen på reformer i Vitryssland. I Azerbajdzjan har man inte gjort mycket för förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna.

Det ekonomiska stödet till grannskapsländerna uppgick till 2,65 miljarder euro 2013. Det var det högsta beloppet under de senaste sju åren. För 2014–2020 har EU anslagit 15,4 miljarder euro till sina grannländer. Stödet får användas till investeringar i

  • säkrare vägar
  • kollektivtrafik
  • förnybar energi
  • infrastruktur

Länderna kan också dra nytta av livligare handel med EU, enklare resor till och från EU och möjligheter till studie- och kulturutbyten. Av de 16 partnerskapsländerna har 12 kommit överens med EU om handlingsplaner för att stödja processen.

Pressmeddelande – Grannskap vid ett vägskäl

Översikt över grannskapspolitiken

Årsrapporten PDFEnglish

Infocentrum om grannskapspolitiken Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar