Navigacijska pot

Rezultati reform v sosednjih državah EU mešani - 28/03/2014

Zemljevid Evrope © EU

EU je pripravila letni pregled svojih prizadevanj, da spodbudi reforme v vzhodnih in južnih sosedah, ki kaže na neenakomeren napredek v letu 2013.

Evropska unija s svojo evropsko sosedsko politiko ponuja finančno pomoč partnerskim državam, ki so se zavezale, da bodo izvedle upravne in gospodarske reforme ter druge pozitivne pobude, denimo boj proti korupciji.

Namen politike je spodbuditi blaginjo, stabilnost in varnost v sredozemskih državah in državah vzhodne Evrope.

Kljub pomembnim političnim in gospodarskim reformam so leta 2013 v številnih državah izbruhnile krize kot posledica politične nestabilnosti in vprašanj nacionalne in regionalne varnosti.

Leto sprememb

Evropska komisija v svojem letnem pregledu politike pozdravlja sprejem nove ustave v Tuniziji in reforme v Maroku, izraža pa zaskrbljenost glede politične polarizacije ter svobode združevanja in tiska v Egiptu.

V Libiji se slabšajo varnostne razmere, kar onemogoča narodno spravo in politično stabilizacijo. Libanon in Jordanija se spopadata s posledicami državljanske vojne v Siriji, ki vplivajo na njun politični, gospodarski in socialni sistem. Izrael in Palestina sta sicer obnovila mirovna pogajanja, vendar so ovire še vedno velike.

Neenakomeren napredek

Med vzhodnimi sosedskimi partnerskimi državami so Ukrajino zajele velike spremembe, ki so jih sprožili protesti prebivalcev v podporo pridružitvi EU. Te želje so znova izrazili na začetku tega meseca, ko je EU državi v krizi odobrila finančno pomoč v višini 11 milijard evrov.

Moldavija in Gruzija sta dosegli napredek, zato pa so reforme izostale v Belorusiji, medtem ko se v Azerbajdžanu glede temeljnih pravic in svoboščin ni premaknilo skoraj nič.

Finančna pomoč za sosedske države je leta 2013 znašala 2,65 milijard evrov, kar je najvišji znesek v sedemletnem obdobju financiranja. V času 2014–2020 bo finančna pomoč EU sosedskim državam dosegla 15,4 milijarde evrov. Porabi se lahko za:

  • varnost v cestnem prometu,
  • javni prevoz,
  • obnovljive vire energije,
  • infrastrukturo.

Države, zajete s sosedsko politiko, so deležne večjih trgovinskih olajšav, njihovi prebivalci laže potujejo v EU ter odhajajo na študentske in kulturne izmenjave. Vsi ti ukrepi slonijo na akcijskih načrtih, o katerih se je EU doslej dogovorila z 12 od 16 sosedskih držav.

Sporočilo za medije: Evropska sosedska politika na razpotju

Pregled sosedske politike

Letno poročilo PDFEnglish

Informativno središče za evropsko sosedsko politiko Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave