Navigációs útvonal

Vegyes kép rajzolódik ki az Unióval szomszédos országok reformjairól - 28/03/2014

Európa térképe

Az Európai Unió idei jelentése vegyes képet mutat a keleti és déli szomszédos országokban 2013-ban elért, a reformok ösztönzését célzó tevékenységének eredményeiről.

Az európai szomszédságpolitika keretében az EU pénzügyi segítséget kínál azoknak országoknak, amelyek elkötelezték magukat amellett, hogy kormányzati és gazdasági reformokat és más pozitív kezdeményezéseket valósítanak meg, például fellépnek a korrupció ellen.

A szomszédságpolitikával az Unió azt szeretné elősegíteni, hogy az egész földközi-tengeri térségben és Kelet-Európában jólét, stabilitás és biztonság uralkodjon.

Bár történtek jelentős politikai és gazdasági reformok, sok országban mégis a politikai bizonytalanság, valamint nemzeti és regionális szintű biztonsági problémák nyomták rá bélyegüket a 2013-as évre.

Egy kihívásokkal teli év

Éves jelentésében az EU kedvező fejleményként említi, hogy új alkotmány lépett életbe Tunéziában, Marokkóban pedig reformok kezdődtek. Egyiptomban azonban továbbra is aggodalomra ad okot a politikai megosztottság, valamint a gyülekezési szabadság és a sajtószabadság kérdése.

Eközben Líbia egyre súlyosabb biztonsági kihívásokkal néz szembe, amelyek megnehezítik a nemzeti kiegyezést és a politikai stabilizálódást. Libanonnak és Jordániának a szíriai polgárháború politikai, gazdasági és társadalmi következményeivel kell megküzdenie. Az izraeliek és a palesztinok között újra megkezdődtek ugyan a béketárgyalások, de még mindig komoly akadályok nehezítik a folyamatot.

Egyenlőtlen előrehaladás

A keleti partnerországok közül Ukrajnában az Unióval való társulást támogató tüntetések jelentős változásokat indítottak el, viszont súlyos problémákat is a felszínre hoztak. Az EU 11 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot fogadott el ebben a hónapban, hogy segítse a válság sújtotta ország reformtörekvéseit.

Moldova és Grúzia jól teljesített a reformok terén, Fehéroroszországban azonban változatlan maradt a helyzet, Azerbajdzsán pedig nem tett elegendő erőfeszítést az alapvető jogok és szabadságok megerősítése érdekében.

Az Unió 2013-ban 2,65 milliárd eurós támogatást nyújtott az európai szomszédságpolitika partnerei számára. Ez volt a legnagyobb éves összeg az elmúlt hétéves finanszírozási időszakban. A következő támogatási időszak során, 2014 és 2020 között az EU 15,4 milliárd eurót fog a szomszédos országok támogatására fordítani. Ez az összeg többek között alábbi területek fejlesztését hivatott szolgálni:

  • a közúti közlekedés biztonsága;
  • tömegközlekedés;
  • megújuló energia;
  • infrastruktúra.

A szomszédságpolitikában részt vevő országoknak emellett a fellendülő kereskedelem, az Unióba való egyszerűbb utazás, valamint az oktatási és kulturális cserekapcsolatok létrejötte is hasznára válik. Az együttműködési folyamatot cselekvési tervek is segítik. Az EU a 16 szomszédos ország közül már 12-vel írt alá ilyen irányú megállapodást.

Sajtóközlemény – A szomszédságpolitika válaszúton

Áttekintés az európai szomszédságpolitikáról

Éves jelentés PDFEnglish

Európai Szomszédsági Információs Központ Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek