Navigacijski put

Neujednačeni rezultati reforma u EU-ovu susjedstvu - 28/03/2014

Karta Europe © EU

EU-ov godišnji pregled napora za poticanje reformi u zemljama istočnog i južnog susjedstva upućuje na neujednačene rezultate u 2013.

Zahvaljujući europskoj susjedskoj politici EU nudi financijsku pomoć partnerskim zemljama koje su se obvezale na upravne i ekonomske reforme te druge pozitivne inicijative, primjerice suzbijanje korupcije.

Politika je usmjerena na promicanje blagostanja, stabilnosti i sigurnosti na Mediteranu i u istočnoj Europi.

Unatoč znatnim političkim i ekonomskim reformama mnoge su zemlje u 2013. bile izložene krizama koje su rezultat političke nestabilnosti te problema u području nacionalne i regionalne sigurnosti.

Godina izazova

U godišnjem pregledu EU-a pozdravljeno je donošenje novog ustava u Tunisu i prihvaćanje reformi u Maroku. Međutim, EU je zabrinut zbog političke polarizacije te pitanja slobode okupljanja i slobode medija u Egiptu.

U Libiji se u međuvremenu povećavaju sigurnosni izazovi, čime se narušuju nacionalno pomirenje i politička stabilnost. Politički, ekonomski i socijalni sustavi Libanona i Jordana pogođeni su posljedicama građanskoga rata u Siriji. Između Izraelaca i Palestinaca pokrenuti su mirovni pregovori, ali velike prepreke nisu prevladane.

Neravnomjeran napredak

Među istočnim zemljama partnericama europske susjedske politike Ukrajina je i dalje u vrtlogu silovitih promjena izazvanih prosvjedima za pridruživanje EU-u. Paket financijske pomoći u iznosu od 11 milijardi eura, koji je EU odobrio ranije ovog mjeseca, potpora je toj nadi.

Napredak je postignut u Moldaviji i Gruziji, ali nedostatak reforma zabilježen je u Bjelarusu, a malo je postignuto i u području temeljnih prava i sloboda u Azerbajdžanu.

Financijska pomoć zemljama u okviru europske susjedske politike u 2013. iznosi 2,65 milijarde eura, što je najveći iznos tijekom sedmogodišnjeg razdoblja financiranja. Od 2014. do 2020. EU susjednim zemljama na raspolaganje stavlja 15,4 milijardi eura. Ta se sredstva mogu uložiti u sljedeće:

  • cestovnu sigurnost
  • javni prijevoz
  • obnovljive izvore energije
  • infrastrukturu.

Zemlje partnerice europske susjedske politike imaju koristi od povećanja trgovine i lakšeg putovanja u EU te mogućnosti studijskih i kulturnih razmjena. Taj je proces utemeljen na akcijskim planovima koji su dosad usuglašeni s 12 od 16 zemalja partnerica.

Priopćenje za medije – Susjedstvo na prekretnici

Pregled susjedske politike

Godišnje izvješće PDFEnglish

Informacijski centar o europskom susjedstvu Englishfrançais

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice