Διαδρομή πλοήγησης

Μεικτά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στις γειτονικές χώρες της ΕΕ - 28/03/2014

Χάρτης της Ευρώπης © EU

Η ετήσια έκθεση της ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων στις ανατολικές και νότιες γειτονικές χώρες δείχνει μεικτά αποτελέσματα για το 2013.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), η ΕΕ παρέχει χρηματοδοτική βοήθεια σε χώρες - εταίρους που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και άλλες θετικές πρωτοβουλίες, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η πολιτική αυτή στοχεύει στην προώθηση της ευημερίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και στην ανατολική Ευρώπη.

Παρά τις σημαντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το 2013 ξέσπασαν κρίσεις σε πολλές χώρες εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και προβλημάτων εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας.

Έτος προκλήσεων

Στην ετήσια επισκόπηση του προγράμματος, η ΕΕ επικροτεί τη θέσπιση του νέου συντάγματος στην Τυνησία και των μεταρρυθμίσεων στο Μαρόκο. Ωστόσο, ανησυχεί για την πολιτική πόλωση, καθώς και για τον σεβασμό της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερία του Τύπου στην Αίγυπτο.

Η Λιβύη βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας, τα οποία αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης και πολιτικής σταθεροποίησης. Ο Λίβανος και η Ιορδανία προσπαθούν επίσης να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματά τους. Άρχισαν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά υπάρχουν ακόμη σοβαρά εμπόδια.

Άνιση πρόοδος

Ανάμεσα στις ανατολικές χώρες - εταίρους της ΕΠΓ, η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη των κοσμοϊστορικών αλλαγών που προκάλεσαν οι διαμαρτυρίες υπέρ της σύνδεσής της με την ΕΕ. Οι προσδοκίες αυτές έλαβαν, στις αρχές του μήνα, τη στήριξη της ΕΕ με την έγκριση δέσμης χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 11 δισ. ευρώ υπέρ αυτής της χώρας που έχει πληγεί από την κρίση.

Η Μολδαβία και η Γεωργία σημείωσαν πρόοδο αντίθετα με την απουσία μεταρρυθμίσεων στη Λευκορωσία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσε σε μικρό μόνο βαθμό τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Το 2013 η χρηματοδοτική βοήθεια προς τις χώρες της ΕΠΓ ανήλθε σε 2,65 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό στην επταετή χρηματοδοτική περίοδο. Την περίοδο 2014-2020 η χρηματοδότηση της ΕΕ προς τις γειτονικές χώρες θα ανέλθει σε 15,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να επενδυθεί στους ακόλουθους τομείς:

  • οδική ασφάλεια
  • δημόσιες μεταφορές
  • ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • υποδομές.

Οι χώρες της ΕΠΓ ωφελούνται από την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και τις ευκολότερες μετακινήσεις προς και από την ΕΕ, καθώς και από τις δυνατότητες εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί προγράμματα δράσης με 12 από τις 16 χώρες ΕΠΓ.

Δελτίο Τύπου - Η πολιτική γειτονίας σε σταυροδρόμι

Επισκόπηση της πολιτικής γειτονίας

Ετήσια έκθεση PDFEnglish

Κέντρο Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι