Навигационна пътека

Неравномерни реформи в съседните на ЕС страни - 28/03/2014

Карта на Европа © ЕС

Годишният преглед на усилията на ЕС за насърчаване на реформи в страните на юг и на изток от ЕС показва смесени резултати за 2013 г.

Посредством Европейската политика за съседство ЕС предоставя финансова помощ на страни партньори, решени да извършват правителствени и икономически реформи и други положителни промени, като например да се борят с корупцията.

Политиката има за цел насърчаване на просперитета, стабилността и сигурността в Средиземноморския регион и в Източна Европа.

Въпреки редица важни политически и икономически реформи през 2013 г. много страни претърпяха кризи, породени от политическа нестабилност и проблеми, свързани с националната и регионалната сигурност.

Година на предизвикателства

В годишния доклад на ЕС се приветстват реформите в Мароко и приемането на нова конституция в Тунис. Въпреки това ЕС изразява безпокойство по отношение на политическата поляризация, свободата на пресата и свободата на събиранията в Египет.

Сигурността в Либия се влошава, а това пречи на националното помирение и политическата стабилизация. Ливан и Йордания се опитват да се справят с последствията от гражданската война в Сирия върху политическите, икономическите и социалните им системи. Израелците и палестинците отново започнаха мирни преговори, но все още са изправени пред сериозни препятствия.

Неравен напредък

На изток Украйна е обхваната от важни промени, започнали с протестите в подкрепа на асоциирането ѝ с ЕС. По-рано този месец ЕС одобри пакет от финансова помощ в размер на 11 милиарда евро за засегнатата от криза страна.

За разлика от Молдова и Грузия, в Беларус не са проведени реформи, а в Азербайджан е направено малко за засилване на основните права и свободи.

Финансовата помощ за страните в рамките на Европейската политика за съседство бе в размер на 2,65 милиарда евро през 2013 г. — най-високото равнище през 7-годишния период на финансиране. Между 2014 и 2020 г. финансирането от ЕС за съседни страни ще достигне 15,4 милиарда евро. Средствата могат да се инвестират в области като

  • безопасността на движението по пътищата,
  • обществения транспорт,
  • възобновяемите енергии и
  • инфраструктурата.

Страните, участващи в политиката на ЕС за съседство, се радват на по-интензивна търговия, на по-лесно пътуване до ЕС и обратно и на възможности за обучение и културен обмен. Процесът се базира на планове за действие, договорени с 12 от 16-те страни досега.

Съобщение за медиите — Политиката за съседство на кръстопът

Обзор на политиката за съседство

Годишен доклад PDFEnglish

Информационен център за съседството Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки