Cale de navigare

Summitul G20: „Este nevoie de eforturi susţinute” - 05/09/2013

Preşedintele Barroso în Rusia, la cel de-al 8-lea summit G20

Summitul G20 trebuie să transmită un mesaj puternic, care să-i reasigure pe cetăţeni că eforturile de redresare economică vor continua, a declarat preşedintele Barroso înainte de începerea reuniunii la nivel înalt de la Sankt Petersburg.

„UE şi-a respectat angajamentele pe care şi le-a asumat anul trecut, dar redresarea la nivel global rămâne încă fragilă. (...) Noi, europenii, ne apropiem de un punct de cotitură", a spus preşedintele Barroso, subliniind că, deşi „nu este cazul să ne complacem, mai ales din cauza nivelului ridicat al şomajului, există semne pozitive de redresare”. De asemenea, preşedintele a spus că este extrem de important să facem toate eforturile necesare pentru a ne asigura că această redresare va avea un caracter durabil. „De aceea, credibilitatea şi încrederea sunt elementele-cheie”, a adăugat şeful Comisiei. Preşedintele Barroso se aşteaptă ca liderii G20 să adopte „planul de acţiune de la Sankt Pertersburg”, care să reprezinte baza viitoarelor acţiuni colective menite să stimuleze creşterea şi crearea de locuri de muncă.

Preşedintele Barroso a vorbit şi despre aşteptările sale legate de celelalte puncte importante incluse pe agenda summitului G20, respectiv impozitarea, reglementarea financiară şi comerţul.

  • Impozitarea: „G20 ar trebui să finalizeze ceea ce am început noi în Europa, astfel încât schimbul automat de informaţii să devină norma curentă la nivel mondial. Acest summit va marca trecerea la o nouă paradigmă în domeniul impozitării. Cetăţenii pot fi liniştiţi: zilele fraudei şi evaziunii fiscale sunt numărate, atât în cazul persoanelor, cât şi al companiilor care se sustrag de la plata impozitelor. Suntem pe care să introducem reguli mai echitabile în acest domeniu (...) şi voi face personal presiuni pentru ca schimbul automat de informaţii între statele membre ale G20 să înceapă deja în 2015." Preşedintele Barroso a făcut apel la liderii G20 să „ia măsuri decisive împotriva transferului profiturilor şi a erodării bazei de impozitare, valorificând activitatea excepţională a OCDE”.
  • Reglementarea financiară: „Summitul G20 ar trebui să menţină dinamica momentului şi să propună noi măsuri în materie de reglementare financiară, pentru a acoperi lacunele care mai există încă la nivelul pieţelor financiare”. El a subliniat în acest context că „Europa este gata să preia iniţiativa şi să facă lumină într-un domeniu care a rămas până acum în umbră, şi anume sistemul bancar paralel”. Şeful Comisiei a făcut astfel referire la abordarea ambiţioasă cu privire la supravegherea şi reglementarea sistemului bancar paralel, pe care Comisia Europeană a propus-o cu doar o zi înainte.
  • Comerţul: „Summitul ar trebui să confirme angajamentul G20 împotriva protecţionismului, să extindă clauza de statu-quo de la Toronto şi să facă mai multe pentru a elimina măsurile care restricţionează comerţul”. UE îşi liberalizează relaţiile comerciale cu numeroase ţări şi regiuni ale lumii, inclusiv cu „unele ţări vecine”. „Acest demers ar trebui să fie considerat drept un exemplu pozitiv al acţiunii UE în favoarea creşterii şi a locurilor de muncă, nu numai în ţările vizate, ci şi la nivel regional. Ne aşteptăm ca suveranitatea vecinilor şi a partenerilor noştri să fie pe deplin respectată”, a subliniat preşedintele Barroso.

În încheierea declaraţiei sale, liderul european a făcut apel la comunitatea internaţională să ajungă la un consens cu privire la ultimele evoluţii din Siria şi la modul în care s-ar putea pune capăt conflictului din această ţară, care constituie „cea mai gravă tragedie umanitară a vremurilor noastre”. „Săptămâna aceasta, numărul refugiaţilor sirieni a ajuns la 2 milioane. Situaţia este înfiorătoare şi avem datoria de a acţiona”, a spus dl Barroso. UE este cel mai mare donator de ajutor umanitar destinat persoanelor afectate de consecinţele acestei crize (1,3 miliarde de euro, până în acest moment).

Declaraţia preşedintelui Barroso înainte de summitul G20 de la Sankt Petersburg English (en)

Comunicat de presă: Foaia de parcurs a Comisiei pentru abordarea riscurilor inerente sistemului bancar paralel

Fotografii şi materiale video de la eveniment English (en)fr

Mai multe informaţii despre G20

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile