Kruimelpad

G20-top: "Onze inspanningen voortzetten" - 05/09/2013

Commissievoorzitter Barroso op de 8e G20-top in Rusland

Deze G20-top moet een duidelijke boodschap geven van vertrouwen dat het herstel zich zal doorzetten, zo verklaarde Commissievoorzitter Barroso voor de top die vandaag in Sint-Petersburg begint.

"DE EU heeft gedaan wat ze zich vorig jaar had voorgenomen, maar het herstel van de wereldeconomie is nog broos. (...) In Europa is een keerpunt in zicht", zei Barroso, maar hij waarschuwde ook: "we moeten iedere vorm van zelfingenomenheid vermijden, want de werkloosheidscijfers blijven erg hoog, ondanks de duidelijke tekenen van herstel." Hij wees erop dat we alles in het werk moeten stellen om dit herstel duurzaam te maken en voegde daaraan toe: "Daarom zijn geloofwaardigheid en vertrouwen zo belangrijk." Barroso verwacht dat de G20 in Sint-Petersburg tot een actieplan zal besluiten om samen te blijven streven naar meer groei en banen.

Barroso had het ook over zijn verwachtingen voor de andere belangrijke agendapunten van de top: belastingen, financiële regelgeving en handel.

  • Over belastingen: "De G20 moet afmaken wat we in Europa zijn begonnen door automatische uitwisseling van informatie de norm in de hele wereld te maken. Deze top zal de paradigmaverschuiving op belastinggebied voltooien. We kunnen de bevolking verzekeren dat belastingfraude en belastingontduiking door personen en bedrijven voortaan onmogelijk worden. Zo maken we het belastingstelsel eerlijker. (...) Ik zal er bij de G20-leden op aandringen al in 2015 te beginnen met de automatische uitwisseling van informatie." Barroso riep de leiders van de G20 ook op om "krachtdadig op te treden tegen winstverschuiving en uitholling van de belastinggrondslag, op basis van het uitstekend werk van de OESO."
  • Over financiële regulering: "Deze G20 moet verdergaan op de weg van de financiële regulering en lacunes in de regelgeving voor de financiële markten wegwerken." In dit verband wees hij erop dat Europa nu klaar is om de bezem te halen door een gebied dat nu nog in het duister is gebleven: schaduwbankieren. Daarmee refereerde hij aan een ambitieus plan om schaduwbankieren te controleren en te reguleren, dat de Europese Commissie nauwelijks een dag eerder had voorgesteld.
  • Over handel: "Op deze top moet de G20 de afwijzing van protectionisme bevestigen, de standstill-clausule van Toronto verlengen en meer doen om handelsbeperkende maatregelen op te heffen." Europa liberaliseert de handelsbetrekkingen met talrijke landen en regio's in de wereld, waaronder bepaalde naburige landen. Barroso voegde hieraan toe: "Dit moet worden onthaald als een positief voorbeeld van de inzet van de EU voor meer groei en banen, niet alleen in deze landen, maar in de wijdere omtrek. We verwachten dat de soevereiniteit van onze buurlanden en partners ten volle wordt gerespecteerd."

Barroso besloot zijn verklaring met een oproep tot de internationale gemeenschap om een consensus te bereiken over een reactie op de recente ontwikkelingen in Syrië en een manier om het conflict daar te beëindigen, "de grootste humanitaire catastrofe van onze tijd": "Deze week werd het ontstellende aantal van 2 miljoen vluchtelingen uit Syrië bereikt. We hebben allen de plicht iets te doen." De EU is de belangrijkste donor van hulp voor de slachtoffers van deze crisis (nu al 1,3 miljard euro).

Verklaring van Commissievoorzitter Barroso aan de vooravond van de G20-top in Sint-Petersburg English

Persmededeling: Stappenplan van de Europese Commissie voor de aanpak van de risico’s van schaduwbankieren

Foto's en video's Englishfrançais

Meer informatie over de G20

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links