Navigációs útvonal

G20-as csúcstalálkozó: „Elszántságunk töretlen” - 05/09/2013

Barroso elnök a G20-ak 8. csúcstalálkozóján, Oroszországban

Barroso elnök a szentpétervári G20-as csúcsot megelőzően kijelentette: a találkozónak meg kell erősítenie az emberek bizalmát azt illetően, hogy a gazdasági fellendülés folytatódni fog.

„Az Európai Unió teljesítette, amit a tavalyi évben vállalt, de a globális gazdasági fellendülés továbbra sem elég határozott. (...) Európában a helyzet megfordulni látszik” – jelentette ki José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta: „nincs helye az önelégültségnek, a munkanélküliség ugyanis továbbra is nagyon magas, ám a gazdasági fellendülés kedvező jelei már egyértelműen érzékelhetők.” Az elnök megjegyezte: elengedhetetlenül fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a gazdaságélénkülés tartós és fenntartható legyen. Hozzátette: „Ez megvalósíthatatlan hitelesség és bizalom nélkül.” Az elnök azt várja a G20-ak találkozójától, hogy a részt vevő országok elfogadják a szentpétervári cselekvési tervet, mely megteremti a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás fellendítését célzó együttes erőfeszítések folytatásához szükséges keretet.

José Manuel Barroso a G20-as csúcstalálkozó napirendjén szereplő többi fontos kérdéskörrel, így az adózással, a pénzügyi szabályozással és a kereskedelemmel kapcsolatos elvárásait is kifejtette.

  • Az adózással kapcsolatban a következőket mondta: „a G20-aknak be kell fejezniük, amit mi Európában elkezdtünk, biztosítva, hogy világszerte az automatikus információcsere legyen az általános norma. Ezen a találkozón ki fogjuk teljesíteni az adózás terén megkezdett paradigmaváltást. A polgárok biztosra vehetik, hogy végleg bealkonyul az adócsaló, illetve az adófizetést elkerülő magánszemélyeknek és cégeknek. Azon dolgozunk, hogy méltányosabbá tegyük az adórendszereket. (...) Szorgalmazni fogom, hogy az automatikus információcsere már 2015-ben meginduljon a G20-as csoport tagjai között.” Barroso elnök ezen túlmenően felszólította a G20-ak vezetőit, hogy „az OECD által végzett remek munka eredményeire támaszkodva határozottan lépjenek fel a nyereségátcsoportosítás és az adóalap-erózió ellen”.
  • A pénzügyi szabályozás témájában Barroso elnök kijelentette: „a mostani G20-as csúcsnak folytatnia kell a pénzügyi ágazat szabályozása terén megkezdett munkát, és orvosolnia kell a pénzpiacok szabályozási hiányosságait.” Ezzel összefüggésben az elnök hangsúlyozta: „Európa kész arra, hogy az élre állva eloszlassa az árnyékbanki tevékenységet övező homályt, és mélyreható változásokat foganatosítson ezen a területen.” Ezzel a politikus azokra a nagy ívű javaslatokra utalt, melyeket az Európai Bizottság mindössze egy nappal a csúcstalálkozó előtt tett közzé az árnyékbanki tevékenység átfogó felügyeletének és szabályozásának kialakítása céljából.
  • Ami pedig a kereskedelmet illeti, az elnök így fogalmazott: „ezen a csúcstalálkozón újra kifejezésre kell juttatnunk, hogy a G20-ak elkötelezetten küzdenek a protekcionizmussal szemben, ki kell terjesztenünk a Torontóban tett önkorlátozó vállalást, és erőteljesebben fel kell lépnünk a kereskedelemkorlátozó intézkedések visszaszorítása érdekében.” Európa arra munkálkodik, hogy liberalizálja kereskedelmi kapcsolatait a világ számos országával és régiójával, köztük „több szomszédos országgal”. José Manuel Barroso hozzátette: „amit az Európai Unió ezáltal a növekedés és a munkahelyteremtés fellendítéséért tesz, az üdvözlendő és példaértékűnek tekintendő – nemcsak ezekben az országokban, hanem tágabb értelemben a régióban.” A politikus hangsúlyozta: „Elvárjuk, hogy szomszédaink és partnereink szuverenitását mindenki teljes mértékben tiszteletben tartsa.”

Nyilatkozata végén José Manuel Barroso felhívást intézett a résztvevőkhöz. Szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség jusson konszenzusra azt illetően, milyen válaszintézkedéseket hozzanak a legújabb szíriai fejlemények kapcsán, és hogyan vessenek véget az ott dúló konfliktusnak, mely „korunk legsúlyosabb humanitárius katasztrófája”. Az elnök kiemelte: „Megdöbbentő tény, hogy ezen a héten 2 millióra emelkedett a szíriai menekültek száma. Kötelességünk cselekedni.” Az Európai Unió biztosítja a legtöbb segélyt (1,3 milliárd eurót) annak érdekében, hogy enyhítse a szíriai válság következményei által sújtott emberek szenvedéseit.

A szentpétervári G20-as csúcstalálkozó előtt kiadott Barroso-nyilatkozat English

Sajtóközlemény: A Bizottság ütemterve az árnyékbanki tevékenységből fakadó kockázatok kezelésére

Az eseményen készült fénykép- és videofelvételek Englishfrançais

További információk a G20-as csúcsról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek