Navigacijski put

Sastanak na vrhu skupine G20 - „Budimo ustrajni” - 05/09/2013

Predsjednik Barroso na 8. sastanku na vrhu skupine G20 u Rusiji

Sa sastanka na vrhu skupine G20 trebalo bi odaslati snažnu poruku da postoji povjerenje u nastavak gospodarskog oporavka, rekao je predsjednik Barroso uoči današnjeg sastanka na vrhu u Sankt Peterburgu.

„Europska unija ispunila je obveze koje je postavila prošle godine, no svjetski gospodarski oporavak i dalje je na krhkim nogama. (...) U Europi smo trenutačno svjedoci preokreta”, rekao je predsjednik Barroso naglašavajući kako „još nema mjesta za pretjerano zadovoljstvo zbog previsoke razine nezaposlenosti, ali uistinu postoje pozitivne naznake oporavka.” Istaknuo je da je ulaganje napora u ostvarenje trajnog oporavka od presudne važnosti i dodao: „Stoga su ključni kredibilitet i povjerenje”. Predsjednik očekuje da će članice skupine G20 donijeti akcijski plan iz Sankt Peterburga koji će poslužiti kao pokretač daljnjeg zajedničkog djelovanja u cilju poticanja rasta i otvaranja radnih mjesta.

Predsjednik Barroso iznio je i svoja očekivanja o ostalim glavnim temama sastanka na vrhu skupine G20 – oporezivanju, reguliranju financijskog tržišta i trgovini.

  • O oporezivanju: „skupina G20 mora dovršiti ono što smo u Europi započeli pretvorivši automatsku razmjenu informacija u svjetski standard. Na ovom će se sastanku u način oporezivanja uvesti radikalne promjene. Građani mogu biti sigurni da su dani porezne prijevare i utaje kako od strane pojedinaca tako i od strane poduzeća odbrojani. U područje oporezivanja uvest ćemo veću pravednost. (...) Založit ću se da automatska razmjena informacija među članicama skupine G20 započne već 2015.” Pozvao je i čelnike skupine G20 da „poduzmu odlučne mjere protiv prijenosa dobiti i smanjenja porezne osnovice uz pomoć izvrsnog rada OECD-a.”
  • O reguliranju financijskog tržišta: „na ovom sastanku članice skupine G20 moraju zadržati zamah postignut reguliranjem financijskog tržišta i popuniti preostale praznine na financijskim tržištima”. Barroso je naglasio i da je „Europa spremna poduzeti odlučne mjere kako bi rasvijetlila područje koje je još u tmini – usporedni bankarski sustav.” Time se osvrnuo na ambiciozan plan nadgledanja i reguliranja usporednog bankarskog sustava koji je dan prije predložila Europska komisija.
  • O trgovini: „na ovom sastanku valja potvrditi da su se članice skupine G20 obvezale da će se boriti protiv protekcionizma, proširiti klauzulu o mirovanju iz Toronta i odlučnije smanjiti mjere ograničavanja trgovine”. Europa je u fazi liberalizacije trgovinskih odnosa s brojnim državama i regijama svijeta, uključujući „neke države iz našeg susjedstva”. Barroso je dodao da „to treba pozdraviti kao pozitivan primjer djelovanja Europske unije u cilju poticanja gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta ne samo u tim državama već i šire. Pritom namjeravamo u potpunosti poštovati suverenitet svojih susjeda i partnera”, naglasio je.

Predsjednik Barroso svoju je izjavu završio pozivom međunarodnoj zajednici da postigne konsenzus o tome kako će reagirati na najnovije događaje u Siriji i kako će okončati tamošnji sukob, „najveću humanitarnu tragediju našeg doga”. „Ovog je tjedna broj sirijskih izbjeglica dosegao zastrašujućih 2 milijuna. Dužnost je svih nas da djelujemo”. EU je najveći donator pomoći ljudima koji pate od posljedica te krize (dosad 1,3 milijarde EUR).

Izjava predsjednika Barrosa prije početka sastanka na vrhu skupine G20 u Sankt Peterburgu English

Priopćenje za tisak: Plan djelovanja Komisije za suzbijanje rizika povezanih s usporednim bankarskim sustavom

Fotografije i videozapisi događaja Englishfrançais

Dodatne informacije o skupini G20 Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt)

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice