Navigointipolku

G20: Barroso korostaa talouden elpymistä - 05/09/2013

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso: Komission tavoitteet G20-huippukokouksessa

G20-kokoukselta kaivataan vahvaa viestiä luottamuksesta maailmantalouden elpymiseen, toteaa komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

"EU on täyttänyt viime vuonna antamansa sitoumukset, mutta maailmantalouden elpyminen on edelleen epävakaata. (...) Euroopassa käännekohta on kuitenkin näkyvissä", Barroso totesi 5.9. Pietarissa antamassaan lausunnossa. Vaikka selviä merkkejä elpymisestä on olemassa, tyytyväisyyteen ei Barroson mukaan ole syytä vaipua – etenkin kun työttömyysluvut ovat nykytasolla. Barroso korosti, että on kaikin keinoin pyrittävä varmistamaan, että elpyminen on pitkällä aikavälillä kestävää. "Tästä syystä on olennaista pönkittää uskottavuutta ja luottamusta." Barroso odotti G20-kokouksen hyväksyvän ns. Pietarin toimintasuunnitelman, joka sisältää yhteisiä kasvua ja työllisyyttä parantavia toimenpiteitä.

Barroso valotti myös komission odotuksia asialistan muista pääaiheista, jotka ovat verotus, rahoitusalan sääntely ja kauppapolitiikka.

  • Verotus: "G20-kokouksen olisi jatkettava EU:n viitoittamalla tiellä ja tehtävä automaattisesta tietojenvaihdosta kansainvälinen toimintanormi. Tässä huippukokouksessa suhtautuminen verotukseen muuttuu lopullisesti. Kansalaiset voivat luottaa siihen, että yritysten ja yksityishenkilöiden harjoittaman veronkierron ja verovilpin päivät ovat luetut. Verotusta muutetaan oikeudenmukaisemmaksi. (...) Aion tehdä töitä sen eteen, että automaattinen tietojenvaihto käynnistetään G20-maiden välillä jo vuonna 2015." Barroso myös peräänkuulutti G20-maiden johtajilta "määrätietoisia toimia veropohjan kaventumisen ja voitonsiirron estämiseksi OECD:n erinomaisen toimintasuunnitelman pohjalta".
  • Rahoitusalan sääntely: "Tässä G20-kokouksessa tulee viedä finanssialan sääntelyä eteenpäin ja jatkaa rahoitusmarkkinoiden sääntelyn puutteiden korjaamista", Barroso totesi. Lisäksi hän korosti, että EU on nyt valmis kohdistamaan valokeilan tähän asti sivuun jääneelle alueelle: varjopankkitoimintaan. Komissio on juuri G20-kokouksen alla julkistanut ehdotuksen, joka sisältää varjopankkien valvontaa ja sääntelyä koskevia toimia.
  • Kauppapolitiikka: "G20-maiden olisi entiseen tapaan sitouduttava vastustamaan protektionismia, jatkettava Torontossa hyväksyttyä standstill-sitoumusta ja pyrittävä voimakkaammin vähentämään kauppaa rajoittavia toimia", Barroso vaati. EU on vapauttanut kauppasuhteitaan moniin maihin ja maaryhmiin eri puolilla maailmaa kuten myös EU:n lähialueilla. "Tätä tulisi pitää hyvänä esimerkkinä EU:n toimista edistää kasvua ja työllisyyttä paitsi kohdemaissa myös niitä ympäröivillä alueilla", Barroso sanoi. "Odotamme, että naapurimaidemme ja kumppaneidemme suvereniteettia kunnioitetaan kaikilta osin", hän korosti.

Puheenvuoronsa päätteeksi Barroso esitti vetoomuksen konsensuksen löytymiseksi, jotta kansainvälinen yhteisö voi ryhtyä toimiin Syyrian viimeaikaisten tapahtumien johdosta ja jotta maan konflikti – "aikamme pahin inhimillinen tragedia" – saataisiin loppumaan. "Syyrian pakolaisten määrä on hälyttävä – tällä viikolla se saavutti 2 miljoonan rajan. Meidän kaikkien velvollisuus on ryhtyä toimiin." EU on alueella suurin avunantaja. Se on tähän mennessä toimittanut hätäapua kriisin seurauksista kärsiville 1,3 miljardin euron arvosta.

Pietarin G20-huippukokousta edeltävä komission puheenjohtajan José Manuel Barroson lausunto English

Lehdistötiedote: Komission suunnitelma varjopankkitoiminnalle ominaisten riskien torjumiseksi

Kuvia ja videoita G20-kokouksesta Englishfrançais

G20 – lisätietoa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä