Διαδρομή πλοήγησης

Σύνοδος κορυφής της G20: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας» - 05/09/2013

Ο πρόεδρος Μπαρόζο στην 8η σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρωσία

Αυτή η σύνοδος κορυφής της G20 πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπαρόζο στην Αγία Πετρούπολη πριν από τον έναρξη της συνόδου.

«Η ΕΕ τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρυσι, η παγκόσμια ανάκαμψη εξακολουθεί όμως να είναι εύθραυστη. (...) Στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, δεδομένου ότι, παρά τα θετικά σημάδια ανάκαμψης, το επίπεδο ανεργίας παραμένει υψηλό». Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε η ανάκαμψη αυτή να είναι βιώσιμη στο μέλλον, και πρόσθεσε: «Γι’ αυτόν τον λόγο, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αποτελούν το κλειδί». Ο πρόεδρος αναμένει από την G20 να εγκρίνει το σχέδιο δράσης της Αγίας Πετρούπολης ώστε να συνεχιστούν οι συλλογικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο διατύπωσε επίσης τις προσδοκίες του για τα άλλα βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου κορυφής: τη φορολογία, τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και το εμπόριο.

  • Σχετικά με τη φορολογία: «η G20 πρέπει να ολοκληρώσει ό,τι αρχίσαμε στην Ευρώπη, καθιστώντας την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών παγκόσμιο πρότυπο. Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί η αλλαγή πλεύσης σε θέματα φορολογίας. Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι ημέρες φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής από άτομα και επιχειρήσεις είναι μετρημένες. Λαμβάνουμε μέτρα για να γίνει η φορολογία δικαιότερη. (...) Θα επιμείνω για να ξεκινήσει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της G20 ήδη από το 2015». Κάλεσε επίσης τους ηγέτες των 20 πλουσιοτέρων χωρών να «αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών, με βάση την εξαιρετική μελέτη του ΟΟΣΑ».
  • Σχετικά με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα: «η G20 πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων και να συνεχίσει να καλύπτει τα κενά των χρηματαγορών». Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό η «Ευρώπη είναι τώρα έτοιμη να ηγηθεί ευρείας δράσης για να φωτιστεί ένας τομέας που παραμένει μέχρι σήμερα στο σκοτάδι: το σκιώδες τραπεζικό σύστημα». Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο εποπτείας και ρύθμισης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πριν από μία ημέρα.
  • Σχετικά με το εμπόριο: «η σύνοδος αυτή πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της G20 κατά του προστατευτισμού, να παρατείνει τη ρήτρα του Τορόντο για την αναστολή λήψης μέτρων (standstill) και να εξαλείψει τα μέτρα περιορισμού του εμπορίου». Η Ευρώπη απελευθερώνει τις εμπορικές της σχέσεις με πολλές χώρες και περιφέρειες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων «ορισμένων γειτονικών μας χωρών». Πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό πρέπει να χαιρετιστεί ως ένα θετικό παράδειγμα της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όχι μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια. Αναμένουμε ότι η κυριαρχία των γειτόνων και των εταίρων μας θα γίνει πλήρως σεβαστή».

Ο πρόεδρος Μπαρόζο έκλεισε την ομιλία του κάνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα για επίτευξη συναίνεσης όσον αφορά την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία, καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να τεθεί τέλος στη σύρραξη σε αυτή τη χώρα, «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία των καιρών μας». «Την εβδομάδα αυτή ο αριθμός των Σύριων προσφύγων έφθασε το τρομακτικό νούμερο των 2 εκατομμυρίων. Όλοι μας έχουμε χρέος να αναλάβουμε δράση». Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στον συριακό πληθυσμό που υφίσταται τις συνέπειες αυτής της κρίσης (1,3 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα).

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη English

Δελτίου Τύπου: Χάρτης πορείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Φωτογραφίες και βίντεο από τη σύνοδο Englishfrançais

Περισσότερα για την G20 Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι