Sti

G20-topmøde: "Vi må stå fast" - 05/09/2013

Formand Barroso på det 8. G20-topmøde i Rusland

Dette G20-topmøde skal sende et stærkt signal om tillid til, at opsvinget vil fortsætte, udtaler Barroso inden topmødet i dag i Skt. Petersborg.

"EU holdt de løfter, vi afgav sidste år, men det globale opsving er stadig skrøbeligt. (...) I Europa er det ved at vende", udtalte Barroso og understregede, at "vi må ikke bare sidde med hænderne i skødet, især på grund af den høje arbejdsløshed, men der er faktisk positive tegn på en genopretning." Han påpegede, at det er helt afgørende at gøre alt for at sikre, at opsvinget fortsætter, og tilføjede: "Derfor er troværdighed og tillid så afgørende." Formanden venter, at G20 vil vedtage Skt. Petersborg-handlingsplanen som et redskab i den fortsatte fælles kamp for vækst og beskæftigelse.

Barroso skitserede også sine forventninger om de andre store spørgsmål på dagsordenen for dette G20-møde: beskatning, regulering af finansmarkederne og handel.

  • Om beskatning: "G20 bør afslutte, hvad vi har påbegyndt i Europa ved at gøre automatisk udveksling af oplysninger til almindelig praksis. Dette topmøde vil fuldende paradigmeskiftet inden for beskatning. Borgerne skal vide, at dagene med enkeltpersoners og virksomheders skattesvig og -unddragelse er talte. Vi indfører en mere fair beskatning. (...) Jeg vil arbejde for automatisk udveksling af oplysninger mellem G20-medlemmerne allerede fra 2015." Han opfordrede også G20's ledere til at "slå hårdt ned på overførsler af overskud og udhuling af skattegrundlaget, med udgangspunkt i OECD's fremragende arbejde."
  • Om regulering af finansmarkederne: "G20 skal køre videre med reguleringen af finansmarkederne og fortsætte med at lukke smuthullerne." I denne forbindelse understregede han at "Europa nu er klar til som de første at sparke døren ind og kaste lys på et område, som hidtil har ligget hen i mørke, nemlig skyggebanker. Det er en henvisning til den ambitiøse plan om tilsyn og regulering af skyggebanksystemet, som Kommissionen fremlagde blot én dag før.
  • Om handel: "Dette topmøde skal bekræfte G20's engagement i at bekæmpe protektionisme, forlænge standstill-forpligtelsen fra Toronto og lægge sig i selen for at bekæmpe handelsbegrænsende foranstaltninger." Europa er i færd med at liberalisere sine handelsforbindelser med en lang række lande og regioner i verden, herunder "med nogle af vores nabolande". Han tilføjede, at "det skal ses som et positivt eksempel på EU's indsats for at stimulere vækst og beskæftigelse. Ikke blot i disse lande, men i hele regionen. Vi forventer, at vore naboers og partneres suverænitet vil blive respekteret fuldt ud", understregede han.

Barroso afsluttede sin erklæring med en opfordring til at nå til enighed i det internationale samfund om, hvordan vi skal reagere på den seneste udvikling i Syrien, og hvordan vi kan gøre en ende på konflikten i landet, "den største humanitære tragedie i vor tid". "I denne uge nåede antallet af syriske flygtninge op på det rystende antal 2 millioner. Vi har alle pligt til at gøre noget." EU er den største yder af nødhjælp til ofrene for følgerne af denne krise (foreløbig 1,3 mia. euro).

Erklæring af José Manuel Barroso inden G20-topmødet i Skt. Petersborg English (en)

Pressemeddelelse: Kommissionens køreplan for, hvordan risiciene i skyggebanksektoren skal tackles

Billeder og videoklip fra topmødet English (en)fr

Mere om G20

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links