Навигационна пътека

Срещата на върха на Г-20: „Нужни са упорити усилия“ - 05/09/2013

Председателят на Комисията Барозу на осмата среща на върха на Г-20 в Русия

Тази среща на върха на Г-20 трябва да изпрати силно послание на увереност, че възстановяването ще продължи, заяви председателят Барозу преди нейното начало днес в Санкт Петербург.

„ЕС изпълни своите ангажименти, поети миналата година, но възстановяването на световната икономика все още е нестабилно. (...) В Европа се наблюдава обрат“, каза Барозу, като в същото време подчерта, че няма никакъв повод за самодоволство, най-вече заради високото ниво на безработицата. Според него обаче действително се наблюдават положителни признаци на възстановяване. Той изтъкна, че е изключително важно да се положат максимални усилия да се гарантира, че възстановяването ще бъде устойчиво във времето, и добави: „Затова надеждността и доверието са от огромно значение“. Председателят на Комисията очаква на срещата на върха на Г-20 да бъде приет план за действие от Санкт Петербург — средство за продължаващи колективни усилия за постигане на растеж и заетост.

Барозу също така говори за очакванията си във връзка с други основни теми от програмата на срещата на върха: данъчно облагане, финансово регулиране и търговия.

  • Относно данъчното облагане: „Г-20 трябва да завърши това, което започнахме в Европа, като направи автоматичния обмен на информация световен стандарт. На срещата на върха ще бъде завършена промяната на парадигмата в областта на данъчното облагане. Гражданите могат да бъдат спокойни: дните на данъчните измами и укриването на данъци от физически лица и компании са преброени. Ние също така въвеждаме повече справедливост в данъчното облагане. (...) Аз ще настоявам за започване на автоматичния обмен на информация между страните от Г-20 от 2015 г.“. Барозу призова лидерите от Г-20 „да предприемат решителни действия срещу намаляването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби, като използват за основа отличната работа на ОИСР“.
  • Относно финансовото регулиране: „тази среща на върха на Г-20 трябва да съхрани набраната инерция в областта на финансовото регулиране и да продължи да запълва празнотите на финансовите пазари“. В този контекст той подчерта, че „Европа вече е готова да застане начело на решителни действия за „осветляване“ на една област, която до момента остава неясна: банкирането в сянка“. Това е свързано с амбициозния подход за надзор и регулиране на банкирането в сянка, предложен от Европейската комисия само преди ден.
  • Относно търговията: „на тази среща на върха трябва да се потвърди ангажираността на Г-20 срещу протекционизма, да се удължи действието на клаузата от Торонто за статуквото (standstill clause) и да се направи повече за премахване на ограничаващите търговията мерки“. Европа либерализира търговските си отношения с множество страни и региони по света, включително „с някои съседни страни“. Председателят Барозу добави, че „това следва да бъде приветствано като положителен пример за действията на ЕС за стимулиране на растежа и заетостта не само в тези страни, но и в по-широк регион. Ние очакваме суверенитетът на нашите съседи и партньори да бъде спазван изцяло“, подчерта той.

Барозу завърши изявлението си с призив за постигане на консенсус в международната общност относно отговора на последните събития в Сирия и слагането на край на конфликта в тази страна, който той определи като „най-голямата хуманитарна трагедия на нашето време“. „Тази седмица бе достигната ужасяващата цифра от 2 млн. сирийски бежанци. Всички ние сме длъжни да действаме“. ЕС е най-големият донор на помощ за хората, страдащи от последиците от тази криза (досега от него са предоставени 1,3 млрд. евро).

Изявление на председателя Барозу преди срещата на Г-20 в Санкт Петербург English

Съобщение за медиите: Пътна карта на Комисията за справяне с присъщите на банкирането в сянка рискове

Снимки и видеоматериали от събитието Englishfrançais

Повече информация за Г-20 Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки