Navigacijski put

Obrana europske obrambene industrije - 24/07/2013

Plovilo talijanske obalne straže s logotipom EU-a © EU

Plan djelovanja za poticanje konkurentnosti europske obrambene i sigurnosne industrije.

Dok se Europa suočava s novim sigurnosnim izazovima, neke države još nisu dostatno opremile svoje oružane snage. Za nedavnih vojnih operacija u Libiji na vidjelo je izašla manjkavost ključnih vojnih kapaciteta.

Europska komisija stoga predlaže plan djelovanja za bolju učinkovitost i konkurentnost obrambene industrije.

Strateška važnost

Jačanje obrambene sposobnosti najvažnije je zbog sigurnosti građana, no industrija ima i gospodarsku važnost. U njoj je 2012. bilo zaposleno 400 000 ljudi, što je neizravno utjecalo na stvaranje dodatnih 960 000 radnih mjesta, a promet je iznosio 96 milijardi EUR.

No Europa na obrambenom tržištu ima sve veću konkurenciju. Brazil, Rusija, Indija i Kina (tzv. države „BRIC”) povećavaju ulaganja u taj sektor.

Smanjenje troškova

Vojna oprema često je izrazito skupa, a javna se potrošnja smanjuje, uključujući i proračune za obranu. U razdoblju od 2001. do 2010. potrošnja na obranu smanjena je s 251 milijardu EUR na 194 milijarde EUR. To se posebice odrazilo na istraživanje koje je ključno u traženju odgovora na nove prijetnje. U tom je području od 2005. do 2010. potrošnja smanjena za 14 %.

Pojačana suradnja na razini EU-a pridonijela bi smanjenju troškova. U državama članicama postoji 16 različitih vrsta fregata. Kad bi sve države imale isti model fregata i ostale opreme, mogle bi razviti ekonomije razmjera.

Prijedlozi Komisije

Cilj plana djelovanja jačanje je europske suradnje u području vojne opreme, povećanje konkurentnosti i stvaranje novih poveznica između civilnog i vojnog istraživanja, kao što su sustavi otkrivanja kemijske, biološke, radiološke i nuklearne opasnosti i daljinski upravljani zrakoplovni sustavi.

Predlaže se i pružanje pomoći malim poduzećima u obrambenom sektoru pri dijeljenju objekata, promicanju traženih vještina i osiguravanju opskrbe najvažnijim sirovinama.

Obrambena politika i dalje ostaje u nadležnosti pojedinih država članica. No one surađuju putem zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a kako bi razvile civilne i vojne kapacitete za učinkovitije sprečavanje sukoba i upravljanje kriznim situacijama. Obrana je dio te politike.

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice