Navigációs útvonal

Közösen a szegénység leküzdéséért és a környezet védelméért - 17/07/2013

Kiszáradt, megrepedezett föld © EU

A szegénység és a környezetvédelmi kihívások kezelését célzó új uniós stratégia a források összevonására és a szakpolitikai koordináció javítására épít.

Gyakran a világ legszegényebb országait sújtják leginkább a környezeti problémák – és ezek az országok szenvednek leggyakrabban az éghajlatváltozás hatásaitól.

A szegénységgel és a környezettel kapcsolatos problémák sokszor egy tőről fakadnak, így ha az egyik területen javulást érünk el, az a másik területre is jótékonyan hat. Például az erdők és a biológiai sokféleség megóvása nemcsak az éghajlatváltozás elleni fellépést segíti, hanem az élelmiszer-ellátás biztosításához is hozzájárul, ami pedig elengedhetetlen a szegénység felszámolásához.

Az Európai Bizottság javaslata új uniós közelítésmódot Englishfrançais vázol fel a két kérdéskör együttes kezelésére, vagyis a szegénység felszámolására és a fenntartható fejlődés előmozdítására.

Nincs is jobb alkalom arra, hogy egységes stratégiával álljunk elő mindkét kihívás kezelésére: közeleg 2015, a millenniumi fejlesztési célok Englishespañolfrançais teljesítésének határideje (e célok egyike a súlyos szegénység felszámolása), és megkezdődtek a nemzetközi tárgyalások a fenntartható fejlődésről szóló 2012. évi ENSZ-konferencia eredményeire épülő intézkedések kidolgozásáról.

Az új stratégia a következő megfontolásokon alapul:

  • a pénz önmagában nem elég. A finanszírozást olyan szakpolitikai eszközökkel kell kiegészíteni, amelyek egyebek mellett megszüntetik a rendszerbeli fennakadásokat;
  • a célok elérése érdekében minden finanszírozási forrás (köz- és magánfinanszírozás, belföldi és nemzetközi finanszírozás) igénybevételét mérlegelni kell;
  • lehetővé kell tenni, hogy a kedvezményezett országok maguk döntsék el, milyen szakpolitikai prioritások megvalósítására kívánják felhasználni a rendelkezésükre bocsátott pénzforrásokat;
  • új szinergiákat kell teremteni, ami azt jelenti, hogy az egyes szakpolitikai területekre fordított összegeknek más területeken is pozitív hatást kell gyakorolniuk;
  • a feltörekvő, vagyis a hajdan szegény, ám gyorsan növekvő gazdaságú országoknak és a felső-közepes jövedelmű országoknak egyaránt ki kell venniük a részüket a leginkább rászoruló országok megsegítéséből.

A bizottsági javaslatot meg fogja vitatni az Európai Parlament és a tagállamok minisztereit tömörítő Tanács. Az új stratégia a tervek szerint 2016-ban fog életbe lépni.

További információk az EU fejlesztési tevékenységéről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek