Sökväg

G8-ledarna vill öka handeln - 17/06/2013

Logotyp för G8-mötet med texten ”G8 Lough Erne 2013” © Brittiska regeringen

G8-ledarna talar om handel, ekonomi och korruption på sitt årliga möte den 17–18 juni.

Inför G8-mötet i Lough Erne, Nordirland kommenterade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso EU:s ståndpunkter DeutschEnglishfrançaisportuguês när det gäller att stimulera den internationella handeln och ekonomin, bekämpa skattefusk och minska korruptionen.

Mer och rättvisare handel

EU:s handelspolitik English ser obehindrad internationell handel som en förutsättning för hållbar tillväxt, sysselsättning och utveckling.

– EU:s bilaterala handelsavtal är vägen mot ökad multilateral och global handel, säger José Manuel Barroso. När vi har avslutat alla pågående förhandlingar om frihandelsavtal kommer EU att kunna öka sitt BNP med ytterligare 2,2 procent och få uppskattningsvis 2,2 miljoner nya jobb.

EU stöder också ett förslag till internationellt avtal DeutschEnglishfrançais som ska hjälpa utvecklingsländerna att öka handeln genom enklare handelsbestämmelser, inte minst när det gäller import- och exportförfaranden.

Kampen mot skattefusk

Enligt José Manuel Barroso krävs det fler internationella insatser för att stänga de kryphål för skattesmitare som gör att EU-länderna förlorar en miljard euro i skatteintäkter varje år. Det är pengar som i stället borde gå till investeringar i utbildning, hälso- och sjukvård och infrastruktur.

Han uppmanade G8-ledarna att ta fram en ny internationell norm för utbyte av personlig ekonomisk information mellan länderna. EU-reglerna English skulle kunna tjäna som förebild för ett sådant avtal.

Åtgärder mot korruption

José Manuel Barroso uppmanade fler länder att delta i den globala kampen mot mutor i den offentliga sektorn.

EU förespråkar större insyn i hur mycket aktörer inom exempelvis utvinningsindustrin (olja, gas, gruvdrift och skogsbruk) betalar till sina värdländer. EU har skärpt sina egna öppenhets- DeutschEnglishfrançais och redovisningsregler DeutschEnglishfrançais för sådana betalningar för att kunna utesluta korruption.

Utrikespolitik

Andra frågor som ska tas upp är bland annat global säkerhet, klimatförändring och krisen i Syrien.

G8 är en informell grupp där de åtta största ekonomierna möts en gång om året för att diskutera frågor av ömsesidigt eller globalt intresse. EU deltar tillsammans med de EU-länder som tillhör G8-länderna, dvs. Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland.

Alla G8-länder är också G20-medlemmar. Nästa G20-möte hålls i Sankt Petersburg, Ryssland, den 5–6 september 2013.

Läs mer om EU på G8- och G20-möten DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-möte 2013 English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar