Navigacijska pot

Voditelji G8 si prizadevajo za boljšo svetovno trgovino - 17/06/2013

Logotip vrha G8 z besedilom „G8 Lough Erne 2013“ © Vlada Združenega kraljestva

Voditelji G8 se na letnem srečanju na vrhu, ki letos poteka 17. in 18. junija, osredotočajo na trgovino in gospodarstvo, obdavčitev in korupcijo v poslovanju.

Pred vrhom G8 v severnoirskem kraju Lough Erne je predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso določil stališča EU DeutschEnglishfrançaisportuguês o spodbujanju mednarodne trgovine in gospodarstva, boju proti davčnim utajam ter zmanjševanju korpucije v poslovanju.

Več pravične trgovine

Trgovinska politika EU English podpira neovirano mednarodno trgovino kot ključno za trajnostno rast, zaposlovanje in razvoj.

Dvostranski trgovinski sporazumi EU so odskočna deska za širšo in večstransko svetovno trgovino, je dejal predsednik Barroso. Z dokončanjem vseh drugih prostotrgovinskih pogajanj, ki še potekajo, bi BDP Unije povečali za 2,2 % in ustvarili približno 2,2 milijona novih delovnih mest.

EU tudi podpira predlagani mednarodni sporazum DeutschEnglishfrançais , ki naj bi s poenostavitvijo pravil, vključno z uvoznimi in izvoznimi postopki, pomagal spodbuditi trgovino v državah v razvoju.

Boj proti davčnim goljufijam

Predsednik Barroso je še dejal, da je treba z ukrepi na mednarodni ravni zapolniti vrzeli, zaradi katerih davčni utajevalci EU vsako leto prikrajšajo za 1 000 milijard evrov. To je denar, ki bi ga morali nameniti izobraževanju, usposabljanju, zdravstvenemu varstvu in naložbam v infrastrukturo.

Voditelje skupine G8 je pozval, naj se osredotočijo na nov mednarodni standard za izmenjavo osebnih finančnih podatkov med državami. Za sporazum o tem bi lahko uporabili predpise EU English kot merilo.

Protikorupcijski ukrepi

Predsednik Barroso je pozval, naj se globalnim prizadevanjem za preprečevanje nezakonitih plačil vladam pridruži več držav.

EU se zavzema za večjo preglednost prihodkov vlad, na primer na področju ekstraktivne industrije (naftne, plinske ter rudarstva in gozdarstva). EU je poostrila svoja pravila za preglednost DeutschEnglishfrançais in računovodstvo DeutschEnglishfrançais in s tem zagotovila, da se taki prihodki prijavijo, kar varuje pred korupcijo.

Zunanja politika

Druge teme na dnevnem redu vključujejo svetovno varnost, podnebne spremembe in krizo v Siriji.

G8 je neformalna skupina osmih najrazvitejših držav. Voditelji teh držav na vsakoletnem srečanju razpravljajo o vprašanjih svetovnega pomena. V skupini sodelujejo EU in posamezne države članice: Francija, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo.

Vse države skupine G8 so tudi članice skupine G20. Naslednji vrh skupine G20 bo v ruskem Sankt Petersburgu 5. in 6. septembra 2013.

Več o vlogi EU v skupinah G8 in G20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Vrh skupine G8 leta 2013 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave