Cale de navigare

Îmbunătăţirea relaţiilor comerciale, în atenţia liderilor G8 - 17/06/2013

Logoul summitului G8 cu textul „G8 Lough Erne 2013” © Guvernul britanic

La reuniunea anuală din 17-18 iunie, liderii G8 abordează cu prioritate chestiuni economice, fiscale şi aspecte legate de corupţie.

Înaintea summitului de la Lough Erne (Irlanda de Nord), preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a prezentat poziţia UE DeutschEnglishfrançaisportuguês cu privire la relansarea comerţului internaţional şi a economiei şi la combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei din mediul antreprenorial.

Un comerţ mai intens şi mai echitabil

Politica comercială a UE English sprijină derularea neîngrădită a schimburilor comerciale, considerându-le vitale pentru asigurarea unei creşteri economice şi a unei dezvoltări durabile, precum şi pentru crearea de locuri de muncă.

Acordurile comerciale bilaterale încheiate de UE constituie un prim pas către un comerţ mondial multilateral mai amplu, a spus preşedintele Barroso. Finalizarea tuturor celorlalte acorduri de liber schimb aflate în curs de negociere ar duce la o majorare cu 2,2% a PIB-ului UE şi la crearea a 2,2 milioane de noi locuri de muncă.

UE sprijină, de asemenea, propunerea privind semnarea unui acord internaţional DeutschEnglishfrançais menit să ajute ţările în curs de dezvoltare să stimuleze comerţul simplificând regulile comerciale, inclusiv procedurile de import şi export.

Combaterea evaziunii fiscale

Preşedintele Barroso a afirmat că mai trebuie făcut mult la nivel internaţional pentru a acoperi lacunele legislative de care se folosesc evazioniştii fiscali şi care privează anual statele membre ale UE de circa 1 000 de miliarde de euro. Aceşti bani ar putea fi investiţi în educaţie, asistenţă medicală, dezvoltarea de competenţe şi infrastructură.

Preşedintele Comisiei i-a invitat pe liderii G8 să aibă în vedere adoptarea unui nou standard internaţional pentru schimbul de informaţii financiare între ţări. În acest sens, normele UE English ar putea servi drept punct de referinţă.

Măsuri anticorupţie

Preşedintele Barroso a invitat mai multe ţări să se alăture eforturilor depuse la nivel mondial pentru combaterea plăţilor ilegale către guverne.

UE încurajează o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte plăţile efectuate către guvernele ţărilor gazdă, de exemplu de către industriile extractive şi de exploatare forestieră (petrol, gaz, minerit şi silvicultură). Printre măsurile anticorupţie luate de UE se numără şi consolidarea normelor contabile DeutschEnglishfrançais şi în materie de transparenţă DeutschEnglishfrançais , cu scopul de a garanta declararea acestor plăţi.

Politică externă

Printre celelalte teme aflate pe ordinea de zi se mai numără şi securitatea mondială, schimbările climatice şi criza din Siria.

G8 este un grup informal reunind 8 dintre cele mai mari economii ale lumii, care se întruneşte o dată pe an pentru a discuta probleme globale de interes comun. UE participă la această reuniune, alături de patru dintre statele sale membre, respectiv Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit.

Ţările G8 sunt şi membre ale G20. Următorul summit G20 va avea loc în Rusia, la Sankt Petersburg, în perioada 5-6 septembrie 2013.

Mai multe despre UE şi reuniunile G8 şi G20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Summitul G8, 2013 English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile