Kruimelpad

G8-leiders blijven zich hard maken voor betere handelsbetrekkingen - 17/06/2013

Logo van de G8-top met de tekst "G8 Lough Erne 2013" © Regering van het Verenigd Koninkrijk

Handel, economie, belastingen en corruptie in het bedrijfsleven staan dit jaar bovenaan de agenda van de G8-bijeenkomst van 17 en 18 juni.

In de aanloop naar de G8-top in het Noord-Ierse Lough Erne legt Commissievoorzitter Barroso uit hoe DeutschEnglishfrançaisportuguês de EU de internationale handel en de economie wil stimuleren en de belastingontwijking en corruptie in het bedrijfsleven wil bestrijden.

Meer handel, eerlijke handel

Het handelsbeleid van de EU English steunt op ongehinderde internationale handel, omdat die die als onmisbaar voor duurzame groei, werkgelegenheid en ontwikkeling wordt gezien.

Volgens Commissievoorzitter Barroso zijn de bilaterale handelsovereenkomsten van de EU een springplank naar een bredere, multilaterale wereldhandel. Als alle lopende onderhandelingen over vrije handel succes hebben, levert dit de EU een stijging van het bbp op met 2,2% en naar schatting 2,2 miljoen nieuwe banen.

De EU steunt ook het voorstel voor een internationale overeenkomst DeutschEnglishfrançais om de handel met de ontwikkelingslanden te stimuleren door vereenvoudiging van de regels voor het handelsverkeer, zoals de import- en exportprocedures.

Bestrijding van belastingontwijking

Commissievoorzitter Barroso zei dat er internationaal meer moet worden gedaan om de mazen van het belastingnet te dichten. Door belastingontwijking lopen de EU-landen elk jaar 1000 miljard euro aan belastingen mis. Dat geld zou eigenlijk naar onderwijs, opleiding, gezondheidszorg en infrastructuur moeten gaan.

Hij doet een beroep op de G8 om zich te concentreren op een nieuw internationaal akkoord over de uitwisseling van persoonlijke financiële informatie. De EU-regels English zouden als voorbeeld voor een dergelijk akkoord kunnen dienen.

Corruptiebestrijding

Barroso dringt erop aan dat meer landen zich aansluiten bij de wereldwijde strijd tegen illegale betalingen aan overheden.

Zo pleit de EU voor meer transparantie van betalingen aan overheden in bijvoorbeeld de sector grondstoffenwinning (olie, gas, delfstoffen en bosbouw). De EU hanteert heeft zoor zichzelf ook strengere transparantie- DeutschEnglishfrançais en boekhoudregels DeutschEnglishfrançais ingevoerd om ervoor te zorgen dat zulke betalingen worden gemeld om corruptie te voorkomen.

Buitenlandbeleid

Ook op de agenda staan de wereldwijde veiligheid, klimaatverandering en de crisis in Syrië.

De G8 is een informele groep van acht economische grootmachten die eens per jaar bijeenkomt om over wereldwijde kwesties van wederzijds belang te spreken. Naast de EU-landen Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk neemt ook de EU als organisatie deel.

Alle G8-landen zijn ook lid van de G20. De volgende G20-top vindt plaats in St. Petersburg, Rusland, op 5 en 6 september 2013.

Meer over de EU op de G8- en G20-top DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-top 2013 English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links