Navigációs útvonal

A G8-ak a kereskedelem fellendítéséért - 17/06/2013

A G8-as csúcstalálkozó logója, rajta a „G8 Lough Erne 2013” felirat © az Egyesült Királyság kormánya

A G8-as csoport vezetőinek június 17–18-i megbeszélésein a kereskedelem és a gazdaság, az adózás, valamint a gazdasági életben tapasztalható korrupció áll a megbeszélések középpontjában.

A G8-as csoport csúcstalálkozóját megelőzően, melynek az észak-írországi Lough Erne ad otthont, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke felvázolta, milyen álláspontot képvisel az EU DeutschEnglishfrançaisportuguês a megbeszélések legfontosabb napirendi pontjaival – a nemzetközi kereskedelem és a gazdaság működésének ösztönzésével, az adóelkerülés elleni küzdelemmel, valamint az üzleti életben tapasztalható korrupció visszaszorításával – kapcsolatban.

A tisztességes kereskedelem fellendítéséért

Kereskedelempolitikája English révén az EU támogatja a szabad, akadályoktól mentes nemzetközi kereskedelem térnyerését, mely kulcsfontosságú a fenntartható növekedés, a foglalkoztatás és a fejlődés szempontjából.

Barroso elnök kijelentette: az EU kétoldalú kereskedelmi megállapodásai „ugródeszkát” jelentenek a multilaterális globális kereskedelem létrejöttéhez. Ha a már megkezdett összes többi szabadkereskedelmi tárgyalás sikeresen lezárul, az 2,2%-kal bővíti majd az uniós GDP-t, és becslések szerint 2,2 millió új munkahelyet hoz létre.

Az EU a fentieken túlmenően annak a nemzetközi megállapodásnak DeutschEnglishfrançais a megkötését is szorgalmazza, mely a fejlődő országok kereskedelmének hivatott lendületet adni a kereskedelmi szabályok, köztük a behozatali és a kiviteli eljárások egyszerűsítése révén.

Küzdelem az adóelkerülés ellen

Barroso elnök hangsúlyozta: erőteljesebb nemzetközi fellépésre van szükség azoknak a jogi kiskapuknak a megszüntetése érdekében, melyeket kihasználva az adóelkerülők évente 1 billió euró összegű bevételtől fosztják meg az uniós tagországok államkasszáit. Ennek a pénznek az lenne a rendeltetése, hogy oktatási, készségfejlesztési, egészségügyi és infrastrukturális beruházásokat finanszírozzon.

A Bizottság elnöke felkérte a G8-ak vezetőit, állapodjanak meg olyan új nemzetközi mechanizmus életbe léptetéséről, mely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy információt cseréljenek egymással a magánszemélyek pénzügyeivel kapcsolatban. E megállapodás kialakításához hivatkozási pontul szolgálhatnak a vonatkozó uniós szabályok English .

Korrupció elleni intézkedések

Barroso elnök a fentieken túlmenően szorgalmazza, hogy több ország vegyen részt azokban a globális erőfeszítésekben, melyek az illegális kormányzati bevételeknek hivatottak gátat vetni.

Az EU azt szeretné elérni, hogy nagyobb átláthatóság érvényesüljön azoknak a kifizetéseknek a tekintetében, melyeket – többek között – a nyersanyag-kitermelő iparágak (a kőolaj-, a földgáz-, a bányászati és az erdészeti ágazat) juttatnak a tevékenységük helyszínéül szolgáló országok kormányainak. Az Unió – a korrupció elleni küzdelem jegyében – megszigorította saját átláthatósági DeutschEnglishfrançais és számviteli DeutschEnglishfrançais szabályait annak érdekében, hogy az érintettek bevallják ezeket a jövedelmeket.

Külpolitika

A csúcstalálkozón a globális biztonság, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a szíriai válság kérdésköre is napirendre kerül.

A G8 a legfejlettebb gazdasággal rendelkező országok nem hivatalos fóruma. Tagjai évente egyszer összeülnek, hogy megvitassanak egyes, a tagok mindegyike számára jelentőséggel bíró globális kérdéseket. A csoport tagjai közé tartozik az EU-országok közül az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország is. A G8-ak ülésein az EU is részt vesz.

A G8-országok egyben a G20-as csoportnak is a tagjai. A G20-ak következő csúcstalálkozójának az oroszországi Szentpétervár ad majd otthont 2013. szeptember 5–6-án.

További információk az EU szerepéről a G8-ak és a G20-ak csúcstalálkozóin DeutschEnglishfrançaisportuguês

A G8-ak 2013. évi csúcstalálkozója English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek