Διαδρομή πλοήγησης

Η τόνωση του εμπορίου στόχος των ηγετών της G8 - 17/06/2013

Ο λογότυπος της συνόδου G8 "G8 Lough Erne 2013” © UK government

Το εμπόριο και η οικονομία, η φορολογία και η διαφθορά των επιχειρήσεων είναι τα κυριότερα θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της G8 στην ετήσια συνάντησή τους που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Ιουνίου.

Ενόψει της συνόδου της G8 στο Λοχ Ερν της Βόρειας Ιρλανδίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε τις θέσεις της ΕΕ DeutschEnglishfrançaisportuguês για την τόνωση του διεθνούς εμπορίου και της οικονομίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση της διαφθοράς των επιχειρήσεων.

Περισσότερο αλλά πιο θεμιτό εμπόριο

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ English προωθεί την απρόσκοπτη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου ως ζωτικό στοιχείο για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία απασχόλησης.

"Οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν τη βάση για ένα διευρυμένο και πολυμερές παγκόσμιο εμπόριο", δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο. Η ολοκλήρωση όλων των εν εξελίξει συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 2,2% δημιουργώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 2,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Η ΕΕ στηρίζει επίσης την πρόταση για σύναψη διεθνούς συμφωνίας DeutschEnglishfrançais με στόχο την τόνωση του εμπορίου των αναπτυσσόμενων χωρών χάρη στην απλοποίηση των εμπορικών κανόνων, και κυρίως των διαδικασιών εισαγωγών και εξαγωγών.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να κλείσουν τα "παραθυράκια" που χρησιμοποιούν οι φοροφυγάδες, στερώντας από τις χώρες της ΕΕ 1 τρισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν στην εκπαίδευση, την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, την υγειονομική περίθαλψη και τη δημιουργία υποδομών.

Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της G8 να εστιάσουν την προσοχή τους στη θέσπιση ενός νέου διεθνούς προτύπου για την ανταλλαγή προσωπικών οικονομικών πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Οι κανόνες της ΕΕ English θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για μια τέτοια συμφωνία.

Μέτρα κατά της διαφθοράς

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ζήτησε τη συνδρομή περισσότερων χωρών στην παγκόσμια προσπάθεια κατά των παράνομων πληρωμών σε εθνικές κυβερνήσεις.

Η ΕΕ τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας στις πληρωμές που καταβάλλονται σε εθνικές κυβερνήσεις από, π.χ., εξορυκτικές βιομηχανίες (πετρελαίου, φυσικού αερίου, μεταλλευμάτων και ξυλείας). Η ίδια η ΕΕ έχει ενισχύσει τους δικούς της κανόνες διαφάνειας DeutschEnglishfrançais και λογοδοσίας DeutschEnglishfrançais προκειμένου να εξασφαλίσει ότι αυτές οι πληρωμές θα δηλώνονται, ώστε να μπορούν να ελέγχονται για τυχόν διαφθορά.

Εξωτερική πολιτική

Άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι η παγκόσμια ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η κρίση στη Συρία.

Η G8 είναι μια άτυπη ομάδα 8 ανεπτυγμένων χωρών, η οποία πραγματοποιεί συναντήσεις μία φορά τον χρόνο και συζητά παγκόσμια θέματα που παρουσιάζουν κοινό ενδιαφέρον. Στην ομάδα αυτή μετέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλες οι χώρες της G8 είναι επίσης μέλη της G20. Η επόμενη σύνοδος της G20 θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 5-6 Σεπτεμβρίου 2013.

Περισσότερα για την ΕΕ στην G8 και την G20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Η σύνοδος της G8 το 2013 English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι