Навигационна пътека

Лидерите на Г-8 работят за подобряване на търговията - 17/06/2013

Лого на срещата на върха на Г-8 с текст „Г-8 Лох Ерн 2013“ © UK government

Лидерите на страните от Г-8 разговарят за търговия и икономика, данъчно облагане и корупция в бизнеса на годишната си среща на 17 и 18 юни.

Преди срещата на върха на Г-8 в Лох Ерн, Северна Ирландия, председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу изложи позицията на ЕС DeutschEnglishfrançaisportuguês за стимулиране на международната търговия и икономиката, борба с укриването на данъци и намаляване на корупцията в бизнеса.

Повече търговия, справедлива търговия

Търговската политика на ЕС English подкрепя свободната международна търговия като изключително важно условие за устойчив растеж, работни места и развитие.

Двустранните търговски споразумения на ЕС са „стъпало“ към разширяване на многостранната световна търговия, заяви председателят Барозу. Завършването на всички други текущи преговори за свободна търговия ще доведе до повишаване на БВП на ЕС с 2,2 % и до създаване на около 2,2 млн. нови работни места.

ЕС също така подкрепя предложение за международно споразумение DeutschEnglishfrançais , целящо да се помогне на развиващите се страни да засилят търговията си чрез опростяване на търговските правила, включително процедурите за внос и износ.

Борбата срещу укриването на данъци

Председателят Барозу заяви, че в международен план трябва да се направи повече за премахване на „вратичките“, използвани от укриващите данъци лица. Всяка година ЕС губи 1 трилион долара заради укриване на данъци. С тези пари би трябвало да се финансират образованието, придобиването на умения, здравеопазването, инвестициите в изграждане на инфраструктура.

Жозе Мануел Барозу призова лидерите на Г-8 да насочат вниманието си към нов международен стандарт за обмен на лична финансова информация между страните. Правилата на ЕС English могат да бъдат използвани като модел за подобно споразумение.

Мерки срещу корупцията

Председателят Барозу призова повече страни да се присъединят към глобалните усилия срещу незаконните плащания на правителства.

ЕС се обявява за по-голяма прозрачност на плащанията от страна на добивната индустрия (петрол, газ, минна промишленост, горско стопанство) към правителствата на приемащите страни. ЕС подобри своите правила за прозрачност DeutschEnglishfrançais и отчетност DeutschEnglishfrançais , за да се гарантира, че тези плащания се декларират — като антикорупционна мярка.

Външна политика

Други обсъждани теми са сигурността в световен мащаб, изменението на климата и кризата в Сирия.

Г-8 е неофициална група на 8 икономически развити държави, чиито лидери се срещат веднъж годишно за обсъждане на глобални въпроси от общ интерес. ЕС участва в нея, както и няколко страни членки – Франция, Италия, Германия и Великобритания.

Всички страни от Г-8 членуват и в Г-20. Следващата среща на върха на Г-20 ще се състои в Санкт Петербург, Русия, на 5-6 септември 2013 г.

Прочетете повече за ЕС в Г-8 и Г-20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Среща на върха на Г-8 за 2013 г. English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки